Safra taşları üzerine klinik bir araştırma

1980

Bursa Üniversitesi

Bu çalışmada. safra taşlarının etyopatogenezi üzerinde durulmuş, klinik bulgular ve komplikasyonlara değinilmiştir. Kolelitiazisin Bursa yöresinde kadınlarda erkeklere oranla 2,5 defa daha fazla görüldüğü ve bunun literatür bulgularla paralelizm gösterdiği saptanmıştır. Kolelitiazisin en sık 40-50 yaş grubu hastalığı olduğu belirtilen bu çalışmada. sosyo-ekonomik faktörlerin, safra taşı oluşumuna katkısının önemli olmadığı görülmüştür.
In this article, pathogenesis, clinical features and conıplications of cholelithiasis have been reviewed and discussed. The disease is 2.5 times more common in females than in male in the district of BURSA. This finding shows a parallelism with the literature related to the subject. In this study , it 's been confirmed that cholelithiasis is a disease of 40-50 years o f ages and, social and economical factors have no significant effects on gallstone formation.

Safra taşı, Klinik, Kolelitiazisin, Sosyo-ekonomik, Kadın, Komplikasyonl, Erkek

Koçak, N. ve Devranoğlu, M. (1980). ''Safra taşları üzerine klinik bir araştırma''. Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 7(1-2), 15-18.