Bilim ve sanatın kesiştiği temel bir nokta: Matematik ve müzik ilişkisi

2002-04-01

Bora, Uzay

Müzik, en temel ögesinden en karmaşık ögesine kadar, çeşitli matematiksel yapılar içermektedir. Burada, sesin yapısından diziler, melodi, ritim, armoni gibi konulara uzanan müzik ögeleriyle matematiğin ilişkisi incelenmiştir. Perde, tını, aralıklar, Pisagor koması, eşit düzenli sistem gibi kavramların matematiksel açıklamaları, ayrıca tematik dönüşümler ve armonik uzaklık hesaplamaları ile ilgili çalışmalara örnekler verilmiştir.
Music, from its most fundamental to the most complex element, possesses various mathematical structures. Here, relationship of mathematics with music elements ranging from the structure of sound to scales, melody, rhythm, harmony is examined. Mathematical explanations of such concepts as pitch, timbre, intervals, Pythagorean comma, equally tempered tuning system, and also examples of studies on thematic transformations and harmonic distance calculations are given.

Müzik, Matematik, Music, Mathematics

Bora, U. (2002). "Bilim ve sanatın kesiştiği temel bir nokta: Matematik ve müzik ilişkisi". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15(1), 53-68.