One sided UV-C treatments maintain quality of fresh-cut green onions

Kasım, Rezzan
Kasım, M. Ufuk

Storage quality of fresh-cut green onions as affected by UV-C treatments, so in this research the effect of UV-C treatments on quality was investigated in fresh-cut green onions. Four different UV-C treatments were used for ultraviole radiation to onions, and non-treated samples as evaluated control group. After UV-C treatments onions were stored at 5o C and 85-90% RH for 15 days. Quality attributes of samples were evaluated periodically in terms of antioxidant activity, electroliyte leakage, color, weight loss, decay percentage and inner leaf extension. Electrolyte leakage of fresh-cut green onions was getting high with the higher doses of UV-C so, the lower doses can be used for controlled pathogen growth because of both lower electrolyte leakage and lower decay percentage at the day 10th. L* value of white stem tissues maintain best in UV-C5 treatment whereas green color of hollow green tissues was retained best in UV-C3 treatment. Onions in UV-C15 treatment were shown noticeable yellowing however inner leaf extension of onions was effectively controlled by the UV-C15 treatment. Antioxidant activity of fresh-cut green onion was enhanced higher doses of UV-C treatments, especially UV-C15.
Minimal işlenmiş soğanların depolama kalitesi UV-C uygulamalarından etkilenmektedir dolayısıyla bu çalışmada UV-C uygulamalarının minimal işlenmiş soğanların kalitesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Soğanlara ultraviyole ışınlaması olarak dört farklı UV-C uygulaması yapılmış ve uygulama yapılmayan örnekler kontrol grubu olarak değerlendirilmiştir. UV-C uygulamalarından sonra soğanlar 5o C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde 15 gün depolanmıştır. Periyodik olarak depodan alınan soğanlarda kalite özellikleri olarak; antioksidant aktivite, elektrolit sızıntısı, renk, ağırlık kaybı, çürüme oranı ve iç yaprak uzaması incelenmiştir. Minimal işlenmiş taze soğanlarda elektrolit sızıntısı UV-C dozu arttıkça artmıştır. Depolamanın 10. gününde düşük UV-C dozu uygulanan soğanlarda hem elektrolit sızıntısı hem de çürüme oranı düşük bulunduğundan patojenlerin kontrol edilmesi için düşük dozlar kullanılabilir. Soğanın beyaz yapraklarında ölçülen L* değeri en yüksek UV-C5 uygulamasına ait örneklerde bulunmuş fakat yeşil yaprakların rengi, UV-C3 uygulamasında daha iyi korunmuştur. UV-C15 uygulaması yapılan soğanlar önemli oranda sararma gösterirken, UV-C15 iç yaprak uzamasını önemli ölçüde önlenmiştir. Antioksidant aktivite, uygulanan UV-C dozu arttıkça artmış, özellikle UV-C15 uygulamasında yüksek bulunmuştur.

UV-C treatment, Fresh-cut green onions, Electrolyte leakage, Antioxidant activity, UV-C uygulaması, Minimal işlenmiş taze soğan, Elektrolit sızıntısı, Antioksidant aktivite

Kasım, R. ve Kasım, M. U. (2010). "One sided UV-C treatments maintain quality of fresh-cut green onions". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(1), 71-80.