Yücel, Leyla İşbilen

1929 ekonomik krizinden bu yana yaşanan en büyük küresel kriz olarak değerlendirilen 2008 krizi, çeşitli evreleriyle Avrupa ülkelerini etkisi altında tutmaya devam ederken, krizin patlak verdiği Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’in ardından, Avrupa Birliği bankacılık sisteminin bütünleşik yapısı nedeniyle İspanya ve İtalya’nın da krize dahil olmalarından endişe duyulmaktadır. Bu çalışmada Avrupa Birliği ülkelerinde bankacılık sektörünün en son verilerle etkinlik kıyaslaması yapılacaktır. Etkinlik analizinde kullanılacak yöntem, referans kümenin değiştirilmesine dayalı yeni bir Veri Zarflama Analizi yaklaşımıdır.
The 2008 economic crisis which has been rated to be the biggest one since 1929 is still affecting EU countries. Europe worries that Spain and Italy are also merging to crisis following Greece, Ireland and Portugal because of their integrated structure in banking sector. In this study, the efficiency of banking sector in EU countries will be measured with a new DEA ranking system based on changing reference set with the latest data.

Avrupa’da bankacılık sektörü, Kriz, Veri zarflama analizi, Etkinlik, Sıralama, Banking sector in europe, Crisis, Data envelopment analysis, Efficiency, Ranking

Yücel, L. İ. (2012). "Avrupa Birliği ülkelerinde bankacılık sektörünün etkinlik ölçümü üzerine bir uygulama". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 31(2), 19-37.