1995-02-08

1986-1991 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda Oligodendroglioma ve Mikst Oligoastrositoma tanısı olan toplam 20 olgu yeniden gözden geçirilerek Kemohan'a uygun olarak gradelendi ve Viyana Üniversitesi Nöroloji Enstitüsünde Peroksidaz Anti Peroksidaz tekniği ile boyanarak neoplastik oligodendroglial hücrelerin GFAP "Glial Fibrillary Acidic Protein" immunoreaktivitesi araştırıldı. Olgulardan 5 tanesi doku örneklerinin yetersiz olması veya tanının değiştirilmesi nedeniyle çalışma dışında bırakıldı. Çalışmaya kabul edilen 15 olgudan 11 tanesi Mikst Oligoastrositoma idi. Bunların 6'sında oligodendroglial kısımlarda (GFAP) pozitifliği saptandı (% 54.5) ve yarı kantitatif olarak (+), (++), (+++) şeklinde derecelendirildi. Mikst olgoastrositomaların ise 5 tanesinde oligodendroglial kısımlarda GFAP ye karşı pozitiflik saptandı (% 45.5), oligodendroglioma tanısı olan 4 olgudan 4'ünde de (% 100) GFAP (+) oligodendroglial hücrelerin bulunduğu gözlendi ve diğer olgulara benzer şekilde derecelendirildi.
In the pathology department of Uludağ University, Faculty of Medicine, total 20 oligodendroglioma and oligo-astrocytoma cases reevaluated according to Kemohan's classification and the slides stained with peroxidase, antiperoxidase technique for GFAP (Glial fibrillary acidic protein) immunoreactivity of neoplastic oligodendroglial cells, in neurology institute of Wien University. Five cases discharded because of insufficient sampling and questionable diagnosis. Eleven of 15 cases were mixed oligo-astrocytomas six of these cases showed GFAP positivity in their oligodendroglial component (54. 5 %) and graded semiquantitatively as ( + ), ( + + ), ( + + + ). Five of these oligoastrocytomas showed no positivity in their oligodendroglial component ( 45.5 %). Two of the four pure oligodendroglioma cases were anaplastic oligodendroglioma GFAP positive cells seen in all these four cases and this positivity semiquantitatively graded as the other cases.

Bu çalışma, 3-7 Kasım 1992 tarihlerinde Girne[Kıbrıs]’de düzenlenen X. Ulusal Patoloji Kongresi‘nde bildiri olarak sunulmuştur.

Glial fibriller asidik protein (GFAP), Oiigodendroglioma, Mikst oligoastrositoma, Glial fibrillary acidic protein (GFAP)

Tolunay, Ş. vd. (1994). "Oligodendrogliomaların ve mixed oligoastrositomaların oligodendroglial kısımlarının GFAP "Glial fibrillary acidic protein" immunoreaktivitesinin incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 21(2-3), 133-135.