1987

Demiröz, Nezahat

Bu çalışmada, sıçan korpus striatum dokusunda önden arkaya doğru seri halde alınmış kesitlerde muskarinik reseptörlerin miktarı ve bağlanma ö zelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. 3 Çalışma radyoaktif kinüklidinil benzilat ( H-QNB ) kullanılarak 3 radyoligand bağlama yöntemi ile yapıldı. H-BJMB'nin muskarinik reseptörlere maksimum bağlanmasını saptamak için Scatchard grafiği kullanıldı. Scatchard analizinden belirlenen maksimum bağlanma değerleri kullanılarak tek tek kon santrasyon - yüzde bağlanma eğrileri çizildi. Bu eğrilerden her kesit için pD_ değerleri hesaplandı. Radyoaktif QNB, konsantrasyonuna bağlı olarak, incelenen korpus striatum dilimlerinde ve dokunun tamamında duyurulabilir tarzda bir bağlanma özelliği gösterdi. En yüksek bağlanma önden 2. kesitte elde edilirken, en dü şük bağlanma 5. kesitte gözlendi. 3. ve 4. kesitler arasında anlamlı bir fark görülmedi. Ayrıca, H-QWB pD" değerleri bakımından sonuçlar 1. kesitte diğer kesitlere göre anlamlı olarak daha düşük bulundu. Bu çalışmada, sıçan korpus striatumunda muskarinik reseptör dağılımının homojen olmadığı sonucuna varıldı.

Corpus striatium, Quinuclidinyl benzilate, Reseptörler- muskarinik, Sıçanlar, Receptors-muscarinic, Rats

Demiröz, N. (1987). Sıçan korpus striatumunda muskarinik reseptörlerin önden arkaya dağılımları: 3H-kinüklidinil benzilat bağlanmasının incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.