1999

Bayhan, Pınar

Ana babaların eğitimde bilgisayar kullanımı konusundaki duygu ve düşüncelerinin incelenmesi amacıyla araştırma yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Ankara il Merkezindeki 17 resmi 27 özel toplam 44 okul öncesi konumuna çocukları giden 117 ana baba oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Alınan okul öncesi kurumlarındaki çocukların anne babaların gönderilen ankette hem demografik bilgiler, hem de eğitimde bilgisayar kullanımı konusundaki duygu ve düşünceleriyle ilgili sorular yer almaktadır. Elde edilen bulgular Ki-Kare istatistiksel analiz ile değerlendirilmiştir. Bulunan sonuçlara göre ana babaların yaşları arttıkça eğitimde bilgisayar kullanımı etkili bulma oranda ters bir orantı gözlenmektedir. Öğrenim durumu arttıkça ise eğitimde bilgisayarı etkili bulma oranlarında azalma görülmektedir. Ana babaların eğitimde bilgisayarı etkili bulma nedenleri arasında en yüksek oranda bilgiyi öğrenmede kolaylık sağlaması bulmuştur.
The purpose of this research is to examine views and feelings of parents whose children are given computer aided education. The sample group of this research was 117 parents whose children attend kindergartens. 44 kindergartens of which 17 official and 27 private, were studied Data collection was provided by means of questionnaire. The parents of kindergarten age children were sent questionnaires which contained demographic information and questions to survey their views and feelings on computer aided education. The findings out the survey were evaluated with chi-square analysis. According to the findings. on inverse relationships between the parents view on usefulness of computer mded education and parents' age is observed. And parents with higher level of education find computer aided education less useful and less efficient in pre-school education. The most prominent reason for the parents who consider computer aided education useful, is ils use in making learning simpler.

Ana babaların çocuklara bilgisayar kullandırması, Duygu ve düşüncelerin izlenmesi, Veri toplama, Ki-kare istatistiksel analiz, Parents let children use computers, Data collecting, Monitoring feelings and thoughts, Chi-square statistical analysis

Bayhan, P. (1999). ''Ana babaların çocuklarının eğitiminde bilgisayar kullanılması konusundaki duygu ve düşüncelerinin incelenmesi''. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(1), 267-279.