1982

Gençtan, Temel
Çiftçi, C. Yaşar

Bu araştırma 1978-1980 yıllarında, A .Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nde yürütülmüştür. Araştırmanın amacı, altısıralı arpaların biralık olarak kullanılmalarında, bir kriter olarak ele alınacak tane iriliği ile tane ağırlığına çeşit ve yılların etkisini araştırmak tır. Bu amaçla yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, denemeye alınan altı adet altısıralı arpada: 1- Orta ve yan başakcıklarda oluşan tanelerin, dolgun tane (2.5 mm. eleküstü) oranı ile ağırlıklarında (1 000 tane ağırlığı) yıllar ve çeşitler arası farklılıklar ile çeşit x yıl interaksiyonu 0.01 düzeyinde önemli bulunmuştur. 2. Duncan Testi'ne göre yapılan sıralamada, ele alınan karakterler yönünden yılların çeşitlere etkisinin aynı yönde olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre, altısıralı arpaların orta ve yan başakcıklarında oluşan tanelerde irilik ve ağırlığın çeşitlere göre farklı, yıllara göre değişken olduğu ve yılların çeşitleri aynı yönde etkilediği saptanmıştır.
This research was carried out in 1978-1980, at the University of Ankara, Faculty of Agriculture, Department of Plant Growing and Breeding. The aim of this research is to estimate the effect of years and varieties on the kernel weight and kernel size that will be taken as a eriterian in six-rowed barleys used in malting industry. According to the results done by this aim on the six, sixrowed barleys which examined in this research: 1. There were statistical significant differences between the years and varieties and years x varieties interaction at the 0.01 level in the kernel size (bigger than 2.5 mm diameter) and kernel weight (Weight per thousand kernels) of the kernel that were produced at the central and lateral spiklets. 2. According to the Duncan Test, the effect of the years on the varieties was found to be on the same direction. According to these results, in the kernels that were produced in the central and lateral spiklets of the six-rowed barley, kernel size and kernel weight were found to be different in the varieties as well as being variable in the years and varieties were affected by the years on the same direction.

Altısıralı arpa (Hordeum vulgare L.), Aankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Tane iriliği, Tane ağırlığı, Duncan Testi, Six-rowed barley (H. vulgare L.), University of Ankara, Faculty of Agriculture, Department of Plant Growing and Breeding, Kernel size, Kernel weight, Duncan Test

Akbay, G. vd. (1982). “Altısıralı arpaların (Hordeum vulgare L.) orta ve yan başakcıklarında oluşan tanelerin irilik ve ağırlığına çeşit ve yılların etkisi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1(1), 89-102.