Yüksek mukavemetli çeliklerde lazer kaynağı uygulamaları

2021-11-10

Çelenk, Oktay

Bursa Uludağ Üniversitesi

Lazer uygulamaları, gün geçtikçe kullanımı yaygınlaşan, mühendislikten tıbba kadar geniş yelpazede kendine yer bulan, yüksek teknoloji içeren işlemlerdir. Metal endüstrisinde ise lazer; kesme, yüzey işleme, sertleştirme, kaplama ve kaynak işlemlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu çalışmada, lazer kaynağının diğer kaynak türlerine göre önemli avantajlarını ortaya koymak için literatürdeki mevcut çalışmalar incelenmiş ve analiz edilmiştir. Günümüzde otomotiv sanayi için büyük önem arz eden yüksek mukavemetli çeliklerin birleştirilmesi işleminde lazer kaynağı kullanılmaktadır. Yüksek mukavemetli çeliklerin birleştirme işlemi esnasında yaşanan bazı sorunlar vardır ve bu sorunları gidermek için lazer kaynak parametrelerinin optimizasyonu oldukça önemlidir. Bu çalışmada, önceki araştırmacıların yapmış olduğu yüksek mukavemetli çeliklerin kaynak işleminde işlem parametreleri, işlemde oluşan kusurlar, içyapılar, deneysel çalışmalar irdelenmiştir.
Laser applications are high-tech processes that are becoming widespread day by day and find a place in a wide range from engineering to medicine. Laser in metal industry; It is frequently used in cutting, surface treatment, hardening, coating and welding processes. In this study, in order to reveal the important advantages of laser welding over other welding types, published researchs in the literature have been examined and analyzed. Laser welding is used in the assembly of high strength steels, which are of great importance for the automotive industry today. There are some problems experienced during the joining process of high strength steels and optimization of laser welding parameters is very important to solve these problems. In this study, the process parameters in the welding process of the high strength steels made by the previous researchers, the defects in the process, microstructure of material, and experimental studies are reviewed.

Lazer, Lazer kaynağı, Yüksek mukavemetli çelikler, Isı tesiri altındaki bölge, Kaynak parametreleri, Laser, Laser welding, High strength steels, Heat affected zone, Welding parameters

Alpar, T. vd. (2021). ''Yüksek mukavemetli çeliklerde lazer kaynağı uygulamaları''. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 26(3), 1139-1158.