Kanatlı hayvanlarda bağırsak sağlığı ve beslenme arasındaki ilişki

2014-10-16

Bağırsak sağlığı; fizyoloji, mikrobiyoloji, immünoloji ve beslenme konularını kapsayan kompleks bir kavramdır. Kanatlı hayvanlarda bağırsak sağlığı ve beslenme arasında sıkı bir ilişki vardır. Bağırsak sağlığı bozulur ise; sindirim ve besin maddelerinin emilimi olumsuz yönde etkilenir. Bu durum büyüme performansını ve yemden yararlanmayı negatif yönde etkileyerek ekonomik kayıplara neden olur. Bu yüzden; kanatlı hayvanlarda bağırsak sağlığını etkileyen faktörler rasyonların formülasyonunda göz önünde bulundurulmalıdır. Bu derlemede; ekonomik bir kanatlı üretimi için önem taşıyan bağırsak sağlığı ve beslenme arasındaki ilişkinin açıklanması amaçlanmıştır.
Gut health is a very complex topic that comprises physiology, endocrinology, microbiology, immunology and nutrition. Gut health and nutrition in poultry are strictly interdependent. If gut health breaks down; digestion and nutrient absorption are negatively affected which can have a detrimental affect on growth performance and feed conversion efficiency leading to economic loss. Therefore, dietary factors affecting the gut health should be considered when formulating poultry diets. This article aims to explore the interrelation gut health and nutrition in poultry that is important for economical poultry production.

Kanatlı hayvanlar, Poultry, Beslenme, Bağırsak sağlığı, Nutrition, Gut health

Efil, M. M. (2014). "Kanatlı hayvanlarda bağırsak sağlığı ve beslenme arasındaki ilişki". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 33(1-2), 57-61.