Döşemelik kumaş üreten bir işletmede randıman analizi

Dokuma makinelerinde randımanı ve ürün kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden birisi iplik kopuşlarıdır. İplik kopuşlarının azaltılması aynı zamanda işçi sayısını ve işletme maliyetlerini de etkileyecektir. Bu çalışmada döşemelik kumaş üreten bir dokuma işletmesinde iplik kopuşların analiz edilmiş, üretim sırasında ortaya çıkan duruşlar ve mekanik arızalar incelenmiştir
One of the most important factors which affects efficiency of weaving machine and fabric quality is yarn breaks. Reduction in yarn breaks also reduces number of weavers and production costs. In this study, yarn breaks are analyzed and machine stops and mechanical breakdowns during production are examined. Key Words: Weaving,efficiency, Yarn breaks, Machine stops, Mechanical breakdowns.

Dokuma randımanı, İplik kopuşu, Makine duruşu, Mekanik duruşlar, Weaving, Efficiency, Yarn breaks, Machine stops, Mechanical breakdowns

Meriç, B. ve Özkal, A. (2002). "Döşemelik kumaş üreten bir işletmede randıman analizi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 7(1), 131-140.