Mikrodalga ışınımının elektron mikroskopide uygulanımı

Mikrodalgalar frekansı sıklıkla 2.45 GHz olan elektromanyetik dalgalardır. Su, protein ve diğer bazı moleküller gibi elektrik alan dağılımı düzensiz olan dipolar moleküllere noniyonize radyasyon olan mikrodalga ışınımı verildiğinde bu moleküller saniyede 2450 milyon kez 180 derece rotasyona uğrarlar. Bu hızlı kinetik hareket sonucunda ani ısı üretilir ve kimyasal reaksiyonlar hızlanır. Mikrodalgalar son zamanlarda elektron mikroskobik prosedürlerin büyük bir kısmında yaygın olarak kullanılmaktadır. Mikrodalgalar fiksasyon, doku takibi, dekalsifikasyon, kontrast ama rezin polimerizasyonu ve immün boyama prosedürlerinin hızlandırılmasında kullanılmaktadır. Bu derleme, elektron mikroskopide kullanılan mikrodalga tekniği ile ilgili bilgiler içermektedir.
Microwaves (MW) are electromagnetic waves which are commonly generated at a frequency of 2.45 GHz. When dipolar molecules such as water, polar side chains of proteins and other molecules with an uneven distribution of electrical charge are exposed to such non-ionizing radiation, they oscillate through 180 ° at a rate of 2,450 million cycles. This rapid kinetic movement results in accelerated chemical reactions and produces instantaneous heat. MWs have recently been applied to a wide range of procedures for electron microscopy. lt has been applied for fixation, tissue processing, staining ultrathin sections, acceleration of immunostaining procedures, decalcification and polymerization of epoxy resin. This review includes; the microwave techniques which are used in electron microscopy.

Mikrodalga ışınımı, Elektron mikroskopi, Microwave irradiation, Electron microscopy

Kahveci, Z. (1999-2000). ''Mikrodalga ışınımının elektron mikroskopide uygulanımı''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 26(1-2-3/1-2), 61-64.