Güneş ışığına dayalı yöntemlerle sularda mikroorganizma inaktivasyonu: Derleme

2017-02-20

Bu çalışma kapsamında, gelişmekte olan ülkelerin yanısıra gelişmiş ülkelerin de sorunu olan güvenilir içme suyu teminine olanak sağlayan güneş ışığı ile dezenfeksiyon (SODİS) sistemleri incelenmiştir. Bu kapsamda güneş ışığı ile dezenfeksiyon sistemlerinin mikroorganizma inaktivasyonundaki verimliliklerinin arttırılmasına yönelik günümüze kadar yapılmış uygulamalar da değerlendirilmiştir. Bu inceleme neticesinde, dezenfekte edilecek olan suda bulunan organik ve inorganik bileşiklerin, sudaki çözünmüş oksijen konsantrasyonunun, ışık yoğunluğunun, ışığın kalitesinin, sıcaklığın, reaktör tiplerinin, mikroorganizma türlerinin ve türlerin büyüme safhalarının, güneş ışığı ile mikroorganizmaların inaktivasyonunu etkilediği tespit edilmiştir. Güneş ışığına dayalı diğer yöntemlerin (güneş ışığı+H2O2, güneş ışığı+TiO2, güneş ışığı+Fe+2, güneş ışığı+H2O2+Fe+2/Fe+3, güneş ışığı+TiO2+H2O2) inaktivasyon verimini arttırarak dirençli mikroorganizmaları inaktive etmede daha başarılı olduğu görülmüştür. Asya, Latin Amerika ve Afrika ülkelerinde oldukça yaygın olarak kullanılan bu yöntemlerin, ülkemizde de Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi gibi güneş enerjisinin fazla olduğu bölgelerde, sağlıklı ve güvenilir içme ve kullanma suyu elde etmek amacıyla kullanılabileceği düşünülmektedir.
This paper reviews the researches carried out until today related to solar disinfection systems (SODİS) and applications to increase the efficiency of microorganism inactivation, which allows developing countries, as well as developed countries, to supply reliable drinking water to a large extent. The paper summarizes the factors affecting the solar inactivation of microorganisms such as organic and inorganic compounds, dissolved oxygen concentration, light intensity, light quality, temperature, reactor types, microorganism types and growth phases of species in the water to be desenfected. As a result of investigation of the literature, it has been determined that other solar based methods (solar light+H2O2, solar light+TiO2, solar light+Fe+2, solar light+H2O2+Fe+2/Fe+3, solar light+TiO2+H2O2) have been shown to be more successful for disinfection of the resistant microorganisms by increasing the efficiency of inactivation. As a result of this study, it can be recommended that solar based processes which are widely used in Asia, Latin America and Africa countries can be used to obtain healthy and reliable drinking and domestic water in Turkey, especially in the regions where solar energy is much higher such as Southeastern Anatolia and Mediterranean Region.

Güneş ışığı radyasyonu, Güvenilir içme suyu temini, İçme suyu arıtma tesisleri, Dezenfeksiyon, Solar radiation, Supply safe drinking water, Drinking water treatment plants (DWTPs), Disinfection

Eleren, S. Ç. (2017). "Güneş ışığına dayalı yöntemlerle sularda mikroorganizma inaktivasyonu: Derleme". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 22(1), 149-168.