1996

Bursa ekolojisine adapte olmuş ekmeklik Saraybosna buğday çeşidinden bu ekolojide daha yüksek verim sağlamak için optimal ekim sıklığı ve azot dozu seviyesini belirlemek üzere bir araştırma yapılmıştır. 1992 ve 1993 yıllarında yapılan çalışmalarda ilk yılın verimleri ikinci yıl verimlerinden daha yüksek olmuştur. Bu farklılık iklim ve toprak faktörlerindeki farklılıklarla açıklanmıştır. Uygulanan ekim sıklıklarının (450, 550, 650, 750 tane/m2) iki yıllık ortalama verimleri arasında önemli farklar saptanmış ve en yüksek verim (543.6 kg/da) 650 tane/m2 ekim sıklığında üretilmiştir. Denemenin ikinci faktörü farklı azot miktarları da (0, 8, 12, 16, 20 kg/da) verim farklılaşmasına neden olmuştur. Artan azot miktarlarında 16 kg/da azot seviyesine kadar verim artışında doğrusal yükselme gözlenmiş, bu seviyeden sonra artışta duraklama görülmüştür. Ekim sıklığı ve azot dozları incelenen verim komponentlerinin bazıları üzerinde de önemli etkiler yapmışlardır. Denemeden sağlanan bulguların ışığında Bursa ve benzen ekolojik koşullarda Saraybosna ekmeklik buğday çeşidinin 650 tane/m2 ekim sıklığı ile ekilmesi ve dekara 16 kg N uygulanması önerilebilir.
A Research was set up to determine the optimum plant density and nitrogen amount in the culture of Saraybosna, a bread type wheat variety under ecology of Bursa studies were carried ou t in 1992 and 1993. Grain yield of first year was higher than that of second year. Yield differences belween years may be attributed to ecological differences appeared among years and experimental areas. The effects of different plant densities (450, 550, 650, 750 seeds/m2) on grain yield were signifıcant and the highest yield was abtained at 650 seedsper m2. Different nitrogen amounts appliedper decare (0, 8, 12, 16, 20 kgN/da) changed the grain yield significantly. As the nitrogen amounts inereased up to 16 kg da level so did the grain yield, and then they stayed unehanged. Planı densities and nitrogen levels affected some of the yield components tested in the experiment. Under the light of the findings from experiment it may be suggested that if the highest grain yield is expected under ecology condition of Bursa or similar areas, then Saraybosna variety, a bread type wheat must be sown tfith 650 seeds/m plant density and fertilized with 16 kg Nper decare.

Ekmeklik Saraybosna buğday çeşidi, Verim, Verim komponentleri, Ekim sıklığı, Azot dozları, Bread wheat (Saraybosna), Yield, Yield components, Sowing rate, Nitrogen rate

Doğan, R. vd. (1996). “Saraybosna ekmeklik buğday çeşidinde uygun ekim sıklığı ve azot miktarının belirlenmesi ile ilgili bir araştırma”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1), 127-135.