1976

Bursa Üniversitesi

Çalışmada tek akciğer anestezisi yöntemi uygulanan Halothane kullanılan 55, Methoxyflurane (MOF) kullanılan 89 hastada iki akciğeri ile ventile edilip Halothane verilen 40, MOF verilen 60 hastada yapıldı. Ve aritmi türlerinin gruplara dağılımı karşılaştırıldı. Yan yatan hastalarda, sırtüstü yatan hastalara oranla daha fazla aritmi görülmesinin nedeni shunt'laşmadır. TAV anestezisinde İAV anestezisine oranla daha sık aritmiye raslanması pCO2 düzeyinin yükselmesine bağlıdır. İAV anestezisinde, süpürasyonlu akciğer hastalıklarında TAV ye oranla aspirasyon yetersizliği nedeniyle daha çok aritmi görülmüştür. Her iki anestetik yöntemle de Halothane anestezisi sırasında hem sık hem de önemli aritmilerin gözlenmesi; Halothane'la pCO2 yükselmelerinde daha erken aritmi uyarılmasına bağlanmaktadır.
This study was performed on the two groups patients which is applied one-lung (OLA) and two-lung anesthesia (TLA). Halothane and Methoxyflurane (MOF) were used on four groups. The kinds of dysrhythmias are compared on all groups. Shunt is a main cause of the dysrhythmias in patients whom on the lateral position. During OLV anesthesia, dysrhythmias much more and serionsly are encountered than while TLV anesthesia and this is due to high pCO2 levels. Because of the insufficient aspiration of the secretion dysrhythmias are occured both OLV and TLV Halothane ahesthesia. We believe that tersiary pace-makers were stimulated earlier if pCO2 levels are increased in Halothane anesthesia.

Bu çalışma, 1970-1975 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Kliniğinde yapılmıştır.

Akciğer, Ventile, Halothane, Methoxyflurane, Aritmi, Lung, Anesthesia, Dysrhythmias

Özyurt, G. (1976). "Tek akciğer ve iki akciğerle ventile edilen hastalarda halothane ve methoxyflurane anestezisi sırasında ortaya çıkan aritmilerin karşılaştırılması". Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 3(1-2), 15-21.