Digital transformation to university 4.0: A roadmap

Çubukçu, Ceren
Akturk, Cemal

Bursa Uludağ Üniversitesi

The required skills and knowledge expected from human capital is affected by Industry 4.0. In order to keep up with this movement and graduate qualified human resources, universities need to update themselves and transform to University 4.0. In this study, research was conducted on the sample selected from large and small universities with different characteristics. In this research, first, the structural characteristics of the universities and the information management systems used which concern all the stakeholders in that institution were examined. Also, a roadmap is proposed to help the digital transformation process of universities. The flow of the elements in this model is logically determined to form a basis for the whole transformation process. This study contributes to the literature by introducing a new model to the researchers in this field and to all employees who will endeavor in this transformation process.
Beşeri sermayeden beklenen gerekli bilgi ve beceriler Endüstri 4.0'dan etkilenmiştir. Bu harekete ayak uydurabilmek ve nitelikli insan kaynaklarını mezun edebilmek için üniversitelerin kendilerini güncellemeleri ve Üniversite 4.0'a geçmeleri gerekmektedir. Bu çalışmada, farklı özelliklere sahip büyük ve küçük üniversitelerden seçilen örneklem üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırmada ilk olarak üniversitelerin yapısal özellikleri ve bu kurumdaki tüm paydaşları ilgilendiren bilgi yönetim sistemleri incelenmiştir. Ayrıca, üniversitelerin dijital dönüşüm sürecine yardımcı olacak bir yol haritası önerilmiştir. Bu modeldeki elemanların akışı, tüm dönüşüm süreci için bir temel oluşturmak üzere mantıksal olarak belirlenmiştir. Bu çalışma, bu alandaki araştırmacılara ve bu dönüşüm sürecinde çalışacak tüm çalışanlara yeni bir model getirerek literatüre katkıda bulunmaktadır.

Industry 4.0, Digital transformation, Education 4.0, Learning management system, Endüstri 4.0, Dijital dönüşüm, Eğitim 4.0, Öğrenme yönetim sistemi

Çubukçu, C. ve Akturk, C. (2020). "Digital transformation to university 4.0: A roadmap". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 25(3), 1391-1408.