Gebelik disproteinemisinin kollum kanserine etkisi

1975

Bursa Üniversitesi

Kollum Kanserlerinin başlangıç dönemlerinde bir disproteinemi saptanmıştır. Bununla beraber gebelik esnasında reversibl bir disproteinemi bulunur. Multiparlarda daha çok kollum kanseri görüldüğü için çok doğurma sonucu olarak devamlı bir disproteineminin varlığını ve bu disproteineminin hastalık üzerindeki sebep veya hazırlayıcı faktör olarak etkisini araştırmak istedik. Çalışmalarımız 30 adet 4 veya daha fazla doğum yapmış sağlıklı kadınla 20 adet hiç doğum yapmamış sağlıklı kadını içermektedir. Bunların kan protein fraksiyonlarının elektroforetik karşılaştırması yapılmış ve sadece çok doğuranlarda, alfa 2 fraksiyonunda açıklanamayan anlamlı (signifikant ) bir azalma saptanmıştır.
A dysproteinemia is confirmed during initial phase of cervical carcinoma, However, the occurance of a reversibl dysproteinemia is expected during pregnancy. Because of observing more cervical careinamas in multiparous women, we wanted to investigate the existence of a persistent dysproteinemia due to multiple pregnancies and the role of the dysproteinemia as the cause or as a predisposing factor on the process. The study comprises 30 healthy multiparous women (at last para 4) and 20 healthy nulliparous women. Blood protein fractions have been compared by electrophoresis and an unexplainable decrease in alpha 2 fraction has been noted.

Gebelik disproteinemisi, Kollum kanseri, Dysproteinemia, Cervical carcinoma

Kıyan, S. (1975). "Gebelik disproteinemisinin kollum kanserine etkisi". Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 2(3-4), 65-74.