Bursa / Hisar Bölgesi mozaikleri ve geometrik desen repertuvarı

2016-10-04

Bu makalede, kendine has tasarımları ve işçilikleri nedeniyle Bursa kültür tarihi içerisinde ayrıcalıklı potansiyele sahip, ancak şimdiye kadar üzerinde kapsamlı bir araştırma yapılmamış olan Hisar Bölgesi taban mozaikleri ele alınmıştır. Bu mozaikler antik Prusia ad Olympum kenti sınırları içerisinde yer alan Yerkapı Mozaikleri, Molla Gürani Mahallesinde kurtarma kazısı sırasında açığa çıkan Zodyak kuşaklı mozaik ve günümüzde Bursa Arkeoloji Müzesi’nde ve Muradiye Külliyesi’nin bahçesinde korunan mozaik panolardır. Temel amaç, bahsi geçen bölgede bulunan geometrik desenli taban mozaiklerinin ayrıntılı bir biçimde ele alınıp, detaylı motif tanımlamalarının yapılması ve benzer olanların birbirleri ile karşılaştırılarak tarihlendirilmesidir.
In this article, the mosaics of Hisar Region, which has privileged potential within cultural history of Bursa, have been studied due to its unique design and craftsmanship. But until now, these mosaics are not studied in a comprehensive way. These mosaics are Yerkapı Mosaics which are located in the ancient Prussia ad Olympum city, Zodiac belted mosaic which is uncovered during rescue excavations in the neighbourhood of Molla Gürani and mosaic panels which are protected in the Bursa Archaeology Museum and Muradiye Külliyesi. The main objectives are to explain the geometric patterned mosaic form in this area in details and to make a detailed motifs identification by comparing them with the similar ones.

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Mustafa Şahin'in danışmanlığında Hazal Çıtakoğlu tarafından hazırlanan "Güney Bithynia Bölgesi Figürlü ve Geometrik Desenli Taban Mozaikleri" adlı yüksek lisans tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Bithynia, Prusia A.O., Hisar Bölgesi, Mozaik, Opus tesselatum, Bithynia, Prusia A.O., Hisar Region, Mosaic

Çıtakoğlu, H. (2016). "Bursa / Hisar Bölgesi mozaikleri ve geometrik desen repertuvarı". International Journal of Social Inquiry, 9(1), 1-32.