Servikal spondilozisli hastaların tedavisinde balneoterapinin yeri

1992

42 servikal spondilozisli hasta Atatürk Hidroterapi ve Rehabilitasyon Merkezinde yalınlarak tedavi gördü. Rastgele yöntemle iki gruba ayrılan hastalardan I. gruptaki 20 hasta 3 hafta süre ile her gün 20 dk. hidroterapi havuzuna girdi. Il. gruptaki 22 hasta ise hidroterapi sırasında boyunluk (içi hava dolu yastıkçık) kullandı. Tedavi parametreleri olarak ağrı, basmakla duyarlılık, kas spazmı ve servikal yöre hareket kısıtlılığı kullanıldı. Çalışma sonucunda her iki grup hastada tüm klinik parametrelerde istatistiksel anlamlı düzelme olduğu görüldü. Ancak boyunlukla tedavi gören hasta grubunda, basmakta duyarlılık ve kas spazmı parametrelerinde istatistiksel anlamlı farklı bir düzelme saptandı. Balneoterapi sırasında servikal spondilozisli hastaların boyunluk kullanması tedavi sonucunu daha olumlu etkileyebilir.
44 patients with cervical spondylosis were randonıly divided in to two group. The first group (n =20) were treated with balneotherapy in the Center of Atatürk Hydrotherapy and Rehabilitation. The second group (n = 22) were treated with balneotherapy and wore a relaxation pillow (callor). Pain, tendemess, muscle spasm and range of motion of cervical spine were the treatment parameters. After three weeks period, it was observed that all the patients in the two groups were improved statistically significantly but the patients wearing pillow were improved more than the patients without pillow in the parameters of tenderness and muscle spasm.

Uzmanlık Tezi (Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji).

Servikal, Balneoterapinin, Spondilozisli hasta, Hidroterapi, Rehabilitasyon, Tedavi parametreleri

Yurtkuran, M. (1992). ''Servikal spondilozisli hastaların tedavisinde balneoterapinin yeri''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 19(1), 55-63.