Termal kameralarda kalibrasyon şablonlarının performans analizi

2016-01-03

Durgut, Aykut
Akçay, Özgün

Termal kameralar nesnelerin ısılarını görüntüye dönüştürmektedir. Kameralardan alınan görüntülerin yüksek hassasiyet gerektiren fotogrametrik çalışmalarda kullanılabilmeleri için mutlaka kalibre edilmeleri gerekmektedir. Kamera kalibrasyonu yöntemleri ile kamera parametreleri matematiksel olarak belirlenmektedir. Bu çalışmada kamera kalibrasyonu için geliştirilen birçok desen türünden biri olan ve en sık olarak kullanılan satranç tahtası deseni çalışmamızda termal kamerayı kalibre edebilmek için kullanılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda, kamerayı kalibre edebilmek için kullanılan desenlerin boyutları ile kalibrasyon sonuçları arasında bir ilişki bulunduğu deneysel olarak ortaya konulmuştur. Büyük boyutlu kalibrasyon şablonunu ile elde edilen sonuçların daha küçük boyutlu şablonların sonuçlarına göre doğru olduğu tespit edilmiştir.
Thermal cameras is transforming heat of objects to image. The thermal image must necessarily calibrated for high density photogrametric application. Camera parameters are mathematically determined by camera calibration methods. In this study, chessboard pattern, which is one of many pattern for camera calibration and most commonly used pattern, was used to calibrate thermal camera. As a result of studies was observed that relationship between the calibration results and dimensions of the pattern. Great dimensional calibration pattern results were found to be more accurate than small dimensional calibration pattern.

Fotogrametri, Bilgisayar görüsü, Kalibrasyon deseni, Termal kamera, Kalibrasyon, DLT, Photogrammetry, Computer vision, Calibration pattern, Thermal camera, Calibration

Durgut, A. ve Akçay, Ö. (2016). "Termal kameralarda kalibrasyon şablonlarının performans analizi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 21(1), 131-144.