Kapitalist sistemde devletin ekonomiye müdahalesi üzerine açıklamalar

1981

Bursa Üniversitesi

Tanınmış Fransız iktisatçısı F. Perroux, «Çelişkiye düşmeden denilebilir ki, 20. YY. da kim ki kolektivist değildir; ister açıkça belirtsin, ister belirtmesin, ister farkında olsun; ister olmasın o kişi liberal anlamda bir müdahalecidir» diye yazarken, sanırız konunun ilginçliğine dikkati çekmiş olmaktadır. Kuramsal bakışın ötesinde, ülkemizde de 24 ocak 1980 kararları adıyla anılan ve devletin ekonomimizdeki denetimini olabildiğince kısıtlamayı amaçlayan mali ve ekonomik model, müdahale tartışmalarını epeyce yoğunlaştırmıştır. Devlet müdahaleciliği ile piyasa mekanizması arasındaki ilişkiler 16 YY.' dan sonra doğup gelişmeye başlayan kapitalist çağın evrimine koşut olarak asırlardır incelene gelmiş olmakla beraber, kanımızca bu sahadaki araştırmaların odak noktasını «devlet anlayışı» oluşturmuştur: Bu noktadan hareketle biz makalemizde önce kapitalist devlet konusu üzerinde duracağız, daha sonra da devletin niçin ve nasıl zaman zaman ve değişik yoğunlukta ekonomiye el attığını aktarmaya çalışacağız.

Bu incelemede “Devlet” sözcüğü genel anlamda ele alınmış olup, değişik gelişmiş ve az gelişmiş kapitalist ülkelerde karşılaşılan liberal , sosyal demokrat, totaliter vb. eğimler göz önünde tutulmamıştır.

Kapitalist sistem, Devletin ekonomiye müdahalesi, Mali ve ekonomik model, Piyasa mekanizması, Devlet sorunu

Burhan, N. (1981). "Kapitalist sistemde devletin ekonomiye müdahalesi üzerine açıklamalar". Bursa Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(1), 1-19.