Çiftlik hayvanlarında refahın iyileştirilmesinde yetiştiricinin rolü

2012-04-09

Çiftlik hayvanları ile yapılan birçok çalışma göstermiştir ki, hayvanlar ve yetiştiriciler arasındaki ilişkiler hayvanın verimliliğini ve refahını etkileyebilmektedir. Özellikle hayvan refahının sağlanmasında yetiştiriciler kritik öneme sahiptirler. Hayvan refahı yalnızca insanlar tarafından yaratılan üretim, yetiştirme ve besleme sistemleri ile değil aynı zamanda hayvanların doğal davranışlarını gösterebilecekleri koşulların yaratılması ile de yakından ilgilidir. Bu durum insan ve hayvan arasındaki etkileşimin ana unsurunu oluşturmaktadır. Bu ilişki, insanların hayvanları nasıl algıladığına bağlı olarak hem etkilenmekte hem de etkilemektedir.
There is a large number of literature on human animal relationships and on specific management routines affecting animal health and welfare. Particularly the breeders have a critical role in ensuring the welfare of animals. Animal welfare is influenced not only by the way humans build up a production system, plan strategies for breeding and feding and fulfil the animals needs for natural behaviour and good living conditions. This relationship both effect and is affected by how animals perceive humans.

Hayvan refahı, İnsan-hayvan ilişkisi, Yetiştirici, Animal welfare, Human-animal relationship, Breeders

Altınçekiç, Ş. Ö. ve Koyuncu, M. (2012). "Çiftlik hayvanlarında refahın iyileştirilmesinde yetiştiricinin rolü". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1), 131-141.