1985

Markov zincirleri kavramı 1907'lerde ortaya çıkmasına rağmen ekonomi alanında kullanılması oldukça yenidir. Bu yöntemin ekonomide yaygın kullanım alanlarından birisi de işletme büyüklük dağılımı analizleridir. Bu araştırmada Türkiye'de 1970-1980 Genel Tarım Sayımı verileri kullanılarak, yöntemin, işletme büyüklük dağılımlarının analiz ve projeksiyonlarının yapılmasında kullanımı sunulmağa çalışılmıştır . Gelişmiş batılı ülkelerde, yıldan yıla, gelişmelere paralel olarak önemli ölçüde azalma olmasma karşılık, Türkiye 'de işletmelerin sayı olarak arttığı gözlenmektedir. Nitekim, 1970-1980 döneminde de toplam işletme sayısı 241 250 kadar artmıştır . Bu dönemde, 20-5000ha büyüklükteki işletme gruplarında artış, daha büyük ve daha küçük işletme gruplarında ise' azalma eğilimi belirlenmiştir. Bu yapısal değişimler yanında, araştırmada. tahmin edilen geçiş matrisi yardımı ile 1990 ve 2000 yıllarına ait büyüklük dağılımı tahminleri yapılmıştır. Ancak, sağlıklı ve yeterli veri bulunmadığından, deneysel sonuçlardan çok, yöntem uygulamasının açıklanması amacı ön planda yer almıştır.
Although the concept of Markov chains was introduced around 1907, general use of it in economics is rather new. One of the considerable uses of this method in economics is analysis of firms size distributions. In this study , application of Markov chains in analysis and projections of farm size distributions was presented by using the general farm size distribution data of General Census of Agriculture 1970-1980 of Turkey. Generally farm numbers in developed countries have been decreasing, but in Turkey this figure has a lendancy to increase. However in the period of 1970-1980 the total numbers of the farms increased as 241 250. In this period while the farm numbers in the 20-5000ha. Size groups have been increasing, farm numbers of the smaller and bigger size groups have tend to decraese. Beside the structural changes, projections of farm numbers were obtained wilh the use of Markov chains. But, because of the limitations of the data available, emphosize was given on the illustration of method application.

Markov zinciri analizleri, 1907, Genel tarım sayımı, Tarımsal işletme, Markov chain analysis, General census of agriculture, Farm

Rehber, E. (1985). “Markov zinciri analizlerinin tarımsal işletme büyüklük dağılımlarının projeksiyonunda kullanılması”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(1), 103-111.