2014-03-26

Bu çalışmanın amacı Kıvırcık ırkı koyunlara ait kan örneklerinde bazı biyokimyasal parametrelerin belirlenmesidir. Araştırma, Manisa ili ilçelerinde yetiştirilen 5 farklı çiftlikten oluşan, 1-6 yaş aralığında, klinik olarak sağlıklı, 30 adet Kıvırcık ırkı koyunlarında yapıldı. Bu hayvanlara ait plazma ve serum örneklerinde, total kolesterol, total protein, trigliserit, fosfolipit, kalsiyum, inorganik fosfor ve glikoz, ticari spektrofotometrik kitler kullanılarak spektrofotometre yardımıyla belirlendi. Kıvırcık ırkı koyunlar arasında çiftliklere göre istatistiksel farkın anlamlı olmadığı saptandı (p<0.05). Bu araştırma bu ırk ile yapılacak olan diğer çalışmalar için temel teşkil edecek niteliktedir.
The present study aimed to determine by measuring the levels of several biochemical variables in Kıvırcık ewes. This study was carried out on 30 Kıvırcık ewes, 1-6 year old, which were all clinically healty in five different farms from the Manisa province. Total cholesterol, total protein, triglyceride, phospholipids, calcium, inorganic phosphorus and glucose were measured using commercial spectrophotometric kits by spectrophotometer. It’s determined that there wasn’t diffrence between Kıvırcık ewes statistically (p>0.05). The purpose of this study will be beneficial for other studies in this race.

Bu araştırma; Halk elinde ülkesel küçükbaş hayvan ıslahı projesi kapsamında, “Kıvırcık Irkı Koyunların Manisa İlinde Halk Elinde Islah Projesi (45 KIV01)” kapsamında TAGEM tarafından desteklenmiştir.

Biyokimyasal değerler, Kıvırcık, Koyun, Biochemical values, Ewes

Udum, D. vd. (2013). "Kıvırcık ırkı koyunlara ait bazı biyokimyasal değerlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 32 (2), 7-10.