2021-11-09

Bursa Uludağ Üniversitesi

İlgili yazındaki ilk dönem araştırmalarda, başarılı yöneticilik özellikleri ile ilişkili özelliklerin kadınlardan daha çok erkeklere atfedildiği görülmektedir. Başarılı yönetici özellikleri genelde erkeğe-özgü olarak ele alınmakta ve yönetici ise erkektir şeklinde kavramsallaştırılmaktadır. Ancak, yönetsel pozisyonlarda yer alan kadın sayısının artmasıyla birlikte yönetsel özelliklerin yalnızca erkeğe özgü olmadığı anlaşılmış ve cinsiyet rolleri ile yöneticilik özelliklerini araştıran çalışmalar hız kazanmıştır. Mevcut çalışmada başarılı yöneticilik özelliklerine ilişkin unsurların belirlenmesi ve yöneticilik özellikleri açısından kültürlerarası bağlamda cinsiyete dayalı farklılaşmanın var olup olmadığını tespit etmek amaçlanmıştır. Bu kapsamda araştırmada Schein (1973)’ın Betimleyici İndeksinin kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar neticesinde kadın ve erkek katılımcılar açısından başarılı yönetici algısının kadına özgü özellikler ile örtüştüğü tespit edilmiştir.
Previous research has shown that traits associated with successful business managers are generally more attributed to men than women. Successful manager characteristics are identified with male gender. So, it is conceptualized as manager is male. However, with the increase in the number of women in managerial positions, it was understood that managerial characteristics were not only male gender specific and studies investigating gender roles and managerial characteristics increased. In this study, it is aimed to analyze the perceptions of women and men about successful manager and determine whether there is a gender-based difference in the cross cultural context in terms of managerial characteristics. In this context, Schein Descriptive Index (1973) was used in the research. In terms of the results obtained, it has been determined that the perception of successful manager for female and male participants coincides with the characteristics specific to women.

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Füsun Çınar Altıntaş 'ın danışmanlığında Fathia Ali Ahmed tarafından yazılan "Başarılı yöneticilik özelliklerine ilişkin algılanan cinsiyet kalıpyargılarının analizi: Kültürlerarası bir karşılaştırma" adlı yüksek lisans tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Cinsiyet kalıp yargılar, Yönetici özellikleri, Yönetsel kalıp, Yargılar, Schein betimleyici indeksi, Kadın yöneticiler, Gender stereotypes, Executive characteristics, Managerial stereotypes, Schein descriptive index, Women managers

Ahmed, F. A. ve Altıntaş, F. Ç. (2021). ''Başarılı yöneticilik özelliklerine ilişkin algılanan cinsiyet kalıpyargılarının analizi: kültürlerarası bir karşılaştırma''. International Journal of Social Inquiry, 14(2), 333-356.