Kurkuminin SK-MEL-30 insan melanoma hücrelerine etkisinin araştırılması

Alimoğulları, Ebru
Sancı, Tuba Özdemir

Bursa Uludağ Üniversitesi

Melanoma en agresif kanser türüdür ve tedavilerin yetersiz olmasından kaynaklı ileri aşamalarda kötü prognoz ile karakterizedir. Kurkuminin kolon, pankreas, prostat, karaciğer ve multipl miyelom dahil olmak üzere çeşitli kanserlerdeki lezyonlara karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır. Bizde çalışmamızda kurkuminin malign melanoma hücrelerine etkisini araştırmayı amaçladık. Çalışmamızda SK-MEL – 30 insan melanoma hücre hattı kullanıldı. SK-MEL – 30 melanoma hücreleri kültüre edildikten sonra 2.5 µg, 6.75 µg, 12.5 µg, 15 ug ve 25 µg kurkumin ile 24 ve 48 saat süre ile inkübe edildi. Annexin V/PI ve Caspase 3/7 analizleri ile apoptoziz değerlendirildi. Annexin V/PI analizi sonucunda 25 µg kurkuminin 48 saat süre sonunda maling melanoma hücrelerinde yaklaşık %50 oranında canlılığı azalttığı tespit edildi.Bunlara ek olarak benzer şekilde Kaspase 3/7 analizi sonuçlarında da doz oranı arttıkça hücre ölümünün gerçekleştiği ve 25 µg kurkumin uygulamasının melanoma hücrelerinde apoptozu indükleyerek hücre ölümüne neden olduğu gösterildi. Sonuç olarak bu çalışma ile kurkuminin maling melanoma hücrelerine karşı antiproliferatif ve apoptozu indükleyici etkisi olduğu belirlendi. Kurkuminin klinik etkilerinin tespit edilebilmesi için daha kapsamlı çalışmaların yapılması gerektiğini önermekteyiz.
The most aggressive form of skin cancer, melanoma, has a terrible prognosis its advanced stages due to treatments' limited efficacy and significant side effects. Curcumin has been shown to be effective against lesions in many cancer taypes such as colon, prostate, pancreas, liver and multiple myeloma. The aim of the study was to investigated the effects of curcumin on malign melanoma cells.In the present study we used SK-MEL – 30 human melanoma cell line. The cultured cells were incubated with different doses with te range of 2.5 µg, 6.75 µg, 12.5 µg, 15 µg and 25 µg curcumin for 24 and 48 hours. Annexin V/PI and caspase 3/7 kit analyzes were used to determine the cell survivial and apoptosis. Annexin V/PI analyzes was releaved that 25 µg dose of curcumin treatment decreased the melanoma cell survival approximately %50 for 48hours. Furthermore caspase3/7 experimental analyzes shown that the 25µg curcumin also induced the apoptosis for 48 hours. In conclusion in the present study we demonstrated antiproliferative and apoptotic effects of curcumin on melanoma cells. We can suggest that further research is required to determine the clinical effects of curcumin.

Annexin V/PI, Kanser, Kaspaz 3/7, Kurkumin, SK-MEL – 30 insan melanoma hücre hattı, Cancer, Caspase3/7, Curcumin, SK-MEL – 30 human melanoma cell line

Kartal, B. vd. (2023). ''Kurkuminin SK-MEL-30 insan melanoma hücrelerine etkisinin araştırılması''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 49(1), 49-54.