1983

Yıldırım, Osman

Sulamada amaç, bitki kök bölgesinde bir gerilim ve dolayısıyla verim düşmesine neden olmayacak düzeyde su bulundurmak ve toprak nemi ile havasını optimum düzeyde tutmaktır. Bunun için sulama suyu, arazinin her tarafında, bitki kök bölgesine olanaklar ölçüsünde eş bir dağılımla verilmeye çalışılır. Yağmurlama sulamasında, suyun toprak yüzeyine eş dağılımla verilmesi, bitki kök bölgesinde de benzer bir dağılımın elde edilmesini sağlar. Yağmurlama başlıklarının bir· su dağılım eğrisine sahip bulunmaları nedeniyle, arazide belirli biçimde tertiplendiklerinde, eş bir su dağılımının sağlanması uygulama açısından olanaksızdır. Yağmurlama başlıkları, belirli bir işletme basıncında değişik aralıklarla tertiplendiklerinde değişik ıslatma desenleri elde edilir. Desenlerdeki suyun eş dağılım düzeyi oranında sulama randımanı yükselir. Bir ıslatma deseninde suyun ne dereceye kadar eşit dağıldığı, eşdağılım katsayısı ile belirlenir. Bu amaçla, uygulamada Christiansen 'in Cu eşdağılım katsayısı yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak bunun sistem tasarımında yararlanılabilecek biçimde, sulama randımanı ile olan ilişkisini belirleyici çalışmalar yetersizdir. Bu çalışmada, yağmurlama sulamasında su dagılımı ile toplam sulama randımanını oluşturan su depolama ve su uygulama randımanı arasındaki ilişkilerin saptanması amaçlanmıştır.
The main aim in irrigation is to supply the required depth of water to the crops roots in the soil as possible as uniform. In sprinkler irrigation, water is distributed over the crops or surface of the soil by rotating heads under a specified pressure . Each sprinkler head has its own water distribution curve, which is determined experimentally. In the application, the distribution curves of nearly heads are overlapped. Thus, for a certain point on the field: the received water quantity is a superimposed magnitude. Because of this reason, it is almost ımpossible to have a uniform water distribution. This leads to, the degree of uniformity in the soil is a function of uniformity in the aerial distribution. In other words, the level of the irrigation efficiency will be in the range of the distribution uniformity. The uniformity of the water distribution is determined by Christiansen‘s coefficient, which is used widely. But there are not enough studies related to the relation between the water distribution and irrigation efficiency. The object of this study is to determine the relationships between water distribution and Irrigation efficiency in Sprinkler Irrigation. The developed relations can be utilized in designing of sprinkler systems.

Yağmurlama sulaması, Su dağılımı, Sulama randımanı, Christiansen'in Cu eşdağılım katsayısı, Sprinkler irrigation, Water distribution, Irrigation efficiency, Christiansen's coefficient

Korukçu, A. ve Yıldırım, O. (1983). “Yağmurlama sulamasında su dağılımı ile sulama randımanı arasındaki ilişkilerin saptanması üzerinde bir araştırma”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1), 65-76.