İnce tane boyutlu kömür numunesinin manyetik ayırıcı ile zenginleştirilmesi

2019-10-14

Bilgin, Öykü

Bursa Uludağ Üniversitesi

İnce tane boyutlu kömürlerin yıkanması ve zenginleştirilmesinde kullanılan yöntemlerden biri de manyetik ayırıcılarla yapılan manyetik zenginleştirme yöntemidir. Manyetik ayırıcılar genel olarak yaş ve kuru manyetik ayırıcılar şeklinde gruplandırılmaktadır. Kömür uygulamalarında çok yaygın kullanılmasa da, ince taneli kömürün yapısında bulunan piritin(FeS2) uzaklaştırılması veya kömür yıkama tesislerinde ağır ortam sıvısı olarak kullanılan manyetitin uzaklaştırılması için manyetik ayırma yöntemi uygulanmaktadır. Bu çalışmada; deneylerde kullanılan kömür numunesi Erzurum’ un Balkaya köyünde faaliyet gösteren kömür ocağından alınmıştır. Alınan kömür numunesinin kimyasal analizlere göre kül oranı %20,38 ile kükürt oranı %3,48 ve kalori değeri alt ısıl değeri 5342kcal’dir. Kömür numunesinin kimyasal analiz ve elek analiz değerleri tespit edildikten sonra, laboratuar ölçekte yüksek alan şiddetli Yaş Manyetik Seperatör(HGMS)’ de 9000 Gause, 14000 Gause ve 19000 Gause manyetik alan şiddetinde zenginleştirmeye tabi tutulmuş ve sonuçlar yorumlanmıştır. Deney sonuçları birbirleri arasında karşılaştırıldığında en iyi zenginleştirmenin 19000 Gause alan şiddetinde %17,48 kül oranı ile elde edildiği belirlenmiştir. Ancak zenginleştirme açısından değerlendirildiği zaman Erzurum/Balkaya kömüründen piridik(FeS2) kükürt içeriğinin azaltılması ekonomik görülmemektedir.
One of the methods used for the enrichment of fine size coal is the magnetic enrichment method with magnetic separators. The magnetic separators can generally be grouped into wet and dry magnetic separators. Although this method is not widely used in coal applications, it is applied to remove the pyrite (FeS2) in the structure of fine-grained coal or to remove the magnetite used as heavy medium fluid in coal washing plants. In this study; The coal sample used in the experiments was taken from the coal mine in Balkaya village of Erzurum. According to the chemical analysis, the ash content of the coal sample taken is 20.38%, the sulfur content is 3.48% and the calorific value is lower heat value is 5342kcal. After the chemical analysis and sieve analysis values of the coal sample were determined, they were subjected to enrichment at 9000 Gause, 14000 Gause and 19000 Gause magnetic field strength with high field strength Wet Magnetic Separator (HGMS) on the laboratory scale and the results were interpreted. When the experimental results were compared between each other, it was found that the best enrichment was obtained with ash ratio of 17.48% at 19000 Gause field strength. However, when evaluated in terms of enrichment, the reduction of pyridic (FeS2) sulfur content from Erzurum / Balkaya coal is not considered economic.

Kömür, Manyetik ayırma, Zenginleştirme, Manyetik ayırıcı, Coal, Magnetic separation, Enrichment, Magnetic separator

Bilgin, Ö. (2019). "İnce tane boyutlu kömür numunesinin manyetik ayırıcı ile zenginleştirilmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 24(3), 221-230.