1983

Yıldırım, Zekeriya

Bu araştırmada, Ankara üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme ahırlarında 1940-1950 yılları arasında yetiştirilmiş olan 65 adet Yerlikara ineğin, toplam 158 laktasyonuna ait verim kayıtları kullanılmıştır. Her laktasyonda ayrı ayrı ve üç laktazyonda birden, dört farklı yöntemle persistensi değerleri hesaplanarak, sonuçlar tablolar halinde verilmiş ve ayrıca sonuçların birbirleriyle karşılaştırmaları yapılmıştır. Yine persistensi değerleriyle, süt verimi, laktasyon uzunluğu, başlangıç verimi, laktasyona başlama ayı, servis ve kuruda kalma peryotları arasındaki ilişkiler de bulunarak, sonuçlar tablolar halinde verilmiştir. Uygulanan yöntemler içinde, en duyarlı sonucu veren yöntem II. yöntem olup, yorum ve karşılaştırmalar genelde bu yöntemin sonuçları esas alınarak yapılmıştır. Persistensi ile laktasyon verimi arasındaki korrelasyon katsayısı 0.488, persistensinin laktasyon verimini belirtme katsayısı % 23.81, başlangıç verimi ile laktasyon verimi arasındaki korrelasyon katsayısı 0.490, başlangıç veriminin laktasyon verimini belirtme katsayısı ise % 24.01 olarak hesaplanmış. olup, Yerlikara 'larda süt verimine ait varyasyonda, persistensi ve başlangıç veriminin nisbi paylarının, hemen hemen eşit olduğu anlaşılmıştır. Persistensi değeri ile laktasyon uzunluğu arasındaki korrelasyon katsayıları, laktasyon sırasına göre sırasıyla 0.702, 0.737, 0.570, 0.714 olup, önemli bulunmuşlardır (P < 0.05). İlk 60 günlük verim ile, persistensi değeri arasındaki korrelasyon katsayılan laktasyon sırasına göre sırasıyla -0.320, -0.243, -0.186,-0.316 olup, önemli bulunmuşlardır. Yerlikara ineklerde persistensi değeri ile servis periyodu ve kuruda kalma süresi arasındaki korrelasyon katsayılan sırasıyla - 0.039, - 0.117 hesaplanmış, ancak her iki değerde istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. Yerlikara inekler en yüksek persistensiyi birinci laktasyonda göstermişler, aynca kışın buzağılıyanların persistensileri de diğer mevsimlerde buzağılıyan ineklerin, persistensi değerlerinden daha yüksek hesaplanmış, ancak bu farklılık önemli bulunmamıştır. Yerlikara ineklerde persistensiyi artırmak, bir başka deyişle günlük süt veriminde sürekliliği sağlayabilmek için düzenli bir bakım ve beslemenin mutlak gerekli olduğu anlaşılmaktadır.
The material used in this study consisted of 65 Native Black Cattles, having a total of 158 lactations, raised between the years of 1940 and 1950 in the experimental stables of the Depertmant of Animal Husbandry, Faculty of Agriculture, University of Ankara. Persistency values were estimated for each lactation and generally for the first three lactations by using four different methods explained in the text. The results of four different persistency esiimation methods were compared with each other. Correlation coefficients between persistency values and ; lactation milk yield, lactation period , maximum initial yield, service period, dry period and the month of calving, were found out and the results were tabulated. The most accurate method used in this research, for estimation of persistency, was second one, so the comparisons and interpretations were mainly made by taking the results of that method into account. Coefficient of correlation between persistency and lactation milk yield was 0.488, coetficient ot determination between persistency and milk production is % 23.8. Coefficient of correlation between maximum initial yield and milk production, and coefficient ot determination, between maximum initial yield with milk yield were estimated 0.490, % 24.01 respectively. These results indicated that, milk production was almost equally determined by the persistency and maximum initial yield in the Natiue Black cattle. Coefficients of correlation between persistency and the lactation period, acording to the lactation number were 0.702, 0.737, 0.570, respectively 0.714 and all these values were statistically significant (P < 0.05). Coefficients of correlation between persistency and maximum initial yield, acording to the lactation number were -0.320, 0.243, 0.186, 0.316 respectively. These coefficients were also found statistically significant (P < 0.05). . Coefficients of correlation between persistency, the length of service and dry period of Native Black cattle were -0.039, - 0.117 respectively. But none of the above coefficients were significant. The highest persistency was found in the first lactation compared with the others. This was also true for the cows started lactating in winter compared with the cows freshened in the other seasons. But this differences between winter and the other seasons were not statistically significant. It was concluded that, to improve the persistency values of Native Black cattles, another way, ensure the permanence of regularity of daily milk yield proper management and feeding was absolutely necessary.

Bu eser Prof. Dr. Orhan Düzgüneş, Prof. Dr. Macit Eker ve Doç. Dr. Erdoğan Tuncel 'den oluşan jüri tarafından master (yüksek lisans) tezi olarak kabul edilmiştir.

Yerlikara sığır, Persistensi, Laktasyon verimi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Native Black Cattles, Persistency, Lactation milk yield, University of Ankara, Faculty of Agriculture

Yıldırım, Z. ve Tuncel, E. (1983). “Yerlikara sığırlarda süt verimi ile ilgili bazı özelliklerle, süt verimine ai̇t persistensi değerleri arasındaki fenoti̇pi̇k ilişkiler”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1), 19-31.