1991

Erdem, Mehmet
Rota, Simin
Güner, Haldun

Bakırlı RİA takılan 20 vakada, uygulama öncesi ve uygulamadan 12 ay sonra serum demir ve total demir bağlama kapasitesi tayin edilerek, RİA ile anemi riski ilişkisi araştırıldı. RİA grubunda 2 vakada sınırda demir azlığı (% 10) ve 1 vakada bariz demir eksikliği (% 5) tespit edilirken, kontrol grubunda sadece bir vakada (% 7.69) bariz demir eksikliği tespit edildi. Ancak RİA ve kontrol gruplarının başlangıç ve 12 ay sonraki serum demir ve TDBK değerleri arasında istatistiksel olarak önemli bir fark görülmedi.
In copper IUD inserted 20 women, the association of IUD and risk of anemia has been investigated by measurements of serum iron and total iron binding capacity (TIBC) before and after 12 months of insertion. In IUD group 2 cases of borderline iron deficiency (10 %) and one case (5 %) of evident iron deficiency have been found whereas in the control group only one case was evidently iron deficient (7.69 %). Serum iron and TIBC values of both groups were statistically significant.

Modern bakırlı rahimiçi araçlar, Serum demir bağlama kapasitesi, Total demir bağlama kapasitesi, Total iron binding capacity, Serum iron binding capacity, Modern copper intrauterine devices

Yıldız, A. vd. (1991). ''Modern bakırlı rahimiçi araçların (RİA) serum demir ve total demir bağlama kapasitesi üzerine etkileri''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 18(2), 255-260.