1992

Burak, Masum

There was an important difference between the frost resistance ability of the tested cultivars. However, their frost resistance ability increased from December and reached to maximum in January and February, but decreased in March. Generally, Redhaven was found to be the hardiest cultivar and it was followed by J.H. Hale and Dixired. Among the nutrients nitrogen, calcium and iron were higher in the winter, natrium was lower in the winter and higher in November and March. As a result, it is generalIy concluded that the high level of nitrogen, calcium, iron has a positive correlation with the ability of frost resistance of cultivar.
Cardinal, Dixire, Redhaven, J. H. Hale ve H. Giant şeftali çeşitlerinin dona mukavemet kabiliyetleri arasında önemli farklar bulunmuştur. Genel olarak çeşitlerin dona mukavemetleri Aralık ayından itibaren artmış ve Ocak, Şubat aylarında maksimuma ulaşmıştır. Çeşitler arasında Redhaven dona en dayanıklı olarak tespit edilmiş ve bunu J. Hale ile Dixired izlemiştir. Çeşitlerin tomurcuklarında yapılan analizler itibariyle, kış aylarında azot, kalsiyum ve demir daha yüksek; sodyum ise kış aylarında düşük, Kasım ve Mart aylarında daha yüksek olarak belirlenmiştir. Genel olarak, kış aylarında yüksek miktarda bulunan azot, kalsiyum ve demir ile çeşitlerin dona mukavemet kabiliyetleri arasında pozitif bir korelasyon görülmüştür.

Dona dayanım, Şeftali, Makro ve mikro elementler, Tomurcuklar, Frost resistance, Buds, Peach, Macro and micro elements

Eriş, A. ve Burak M. (1992). "Relationships between frost resistance and macro and micro element contents of buds of some peach cultivars". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1), 25-35.