1987

Bu araştırmada 1985-86 üretim yılında tesadüf örnekleme ile belirlenen 72 işletmeden elde edilen verilerden hareketle, Tekirdağ ili Merkez ilçesi tarım işlet melerinin mekanizasyon düzeylerinin belirlenmesi yanında, planlı çalışma koşulla rında bölge için, bir traktör kapasitesine gerekli olan işletme genişliğinin hesaplan ması amaçlanmıştır. İncelenen işletmelerde ortalama işletme genişliği 119.86 dekardır. İşletmelerin % 74.73'ünde traktör ve ekipmanları bulunmakta ve dekara 0.33 BG düşmektedir. İşletmeler ortalamasında, üretim alternatifleri ve sınırlılıklar dikkate alınarak, 46 BG 'ünde ki bir traktör için, optimal koşullarda çalışıldığında 311,63 dekar ara zinin gerekli olduğu doğrusal programlama yöntemi ile belirlenmiştir. Optimal or ganizayonda, buğday % 60, arpa % 17 ve ayçiçeği% 33 oranında yer alırken, 3.33 ünite süt ineği ve 2 .66 ünite de koyun plana gelmiştir. Bölgedeki ortalama işletme genişliği, bir traktör için gerekli genişlikle karşı laştırıldığında, aşırı makinalaşmadan söz etmek mümkündür. Bu durumda bölge için, traktör ve gerekli ekipmanlarına sahip olmanın yarattığı yüksek yatırım ve iş letme masrafları gözönüne alınarak, ortak makina kullanımı yoluna gidilmeli veya kiralama yoluyla makina kullanımı önerilebilir.
The main aims of this study were to investigate mechanization level and to determine optimal farm size for a tractor capacity in the Central district of Tekir dağ province based on the data collected from 72 sample farms in 1986. Average farm size was 119.85 decares in the farmı analyııed. 75 percent of the farms had tractor and their equipments and the HP per decare was O.33. Required acreage was determined as 311.63 decares for a tractor capacity imder optimal forming conditions, taking consideration available production possibilities and resource restrictions, by linear programming method. Wheat, barley and sunflower took place with 50.00, 17.00, 33.00 percentageı respectively besides 3.33 units of dairy cows and 2.65 units sheeps in the optimal plan. It is possible to mention about over-mechanization when we compare required with acreage the present farm-size. Because of having tractor and its equipmentı need high investment capital and operating costs, partnership or leasing could be advised in using them.

Tekirdağ, Traktör, Tractor capacity, Central district

Çetin, B. ve Rehber, E. (1987). "Tekirdağ ili merkez ilçesi tarım işletmelerinin mekanizasyon düzeyi ve bir traktör için optimal işletme büyüklüğünün saptanması üzerine bir araştırma". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(1), 141-148.