Hz. Osman’ın hilafeti döneminde Ümeyyeoğulları’nın devlet idaresindeki yeri

1998

İkinci halife Hz. Ömer H. 23(644) yılının sonlarına doğru şehit edildi, sonra da Hz. Osman H.24(644-645) yılının başlarında halife seçildi. Hz. Osman halife olur olmaz, devlet idaresinde önemli değişiklikler yapmaya başladı. Kendi ailelerinden olan kişilere devlet görevi vermekten kaçınan ilk iki halife Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer’in aksine, Hz. Osman, bütün önemli vali ve komutanları kendi ailesinden yani Ümeyyeoğullarında seçti. Bu makalede biz, Hz. Osman ’ın hilafeti döneminde, Ümeyyeoğulları ’nın devlet idaresindeki etkinliklerini ve onları fitne dönemindeki sorumluluklarını inceleyeceğiz.
Omar the second caliph was killed late 23(644). And then Uthman was elected the caliph in early 24(644-645). As soon as he became caliph, he began to make important changes in the State administration. Unlike the first two caliphs Abu Bakr and Omar who avoided giving their relations administrative Services, Uthman selected all his important governors and commanders from among his tribe, Banu Umayyad. In this article, we will study the role of Banu Umayyad in the State administration and their accountability in the period of (Fitna) during Uthman’s reign.

Hz. Osman, Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer, Ümeyyeoğulları, Banu Umayyad

Apak, A. (1998). "Hz. Osman’ın hilafeti döneminde Ümeyyeoğulları’nın devlet idaresindeki yeri". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 7(7), 487-521.