Karacabey merinos koyunlarında deri ve K11 follikülleri üzerinde araştirmalar

1992

Çalışma 5-9 aylık Karacabey Merinosu toklularla yapıldı. Değişik yaşlardaki tokluların farklı vücut bölgelerinden alınan deri biyopsileri ince­ lendiğinde epidennis ve dennis olmak üzere iki temel katmandan oluştuştuğu gözlendi. Epidennis-dennissınınnda kuvvetli bir bazal membran ve bazal membranın yapısına giren retikulum iplikleri saptandı. Dennis yapısını oluşturan iplikler ve epidennal oluşumlann yerleş­tikleri bölgeler dikkate alınarak 2 kısımda incelendi. Stratum popillaredeki kollagen ipiikierin stratum retikulareye dognı giderek kalınlaştığı, elastik ipiikierin stratum papillarede yüzeye ve birbirine paralel seyrederek yağ bezleri ile kıl folliküllerini çevrelediği, stratum retikularede ise arterion ve ­ nül ve sinir teli demetlerinin çevresinde yoğunlaşhğı saptandı. Deri yü­zeyine paralel kesitlerde Iriadlar görüldü. Biyometrik değerlendirmeler sonucunda dennisin, epidennise nazaran zamana bağlı kalınlık değişmelerinden daha fazla etkilendiğini ve yaşın artış ile primer kıl follikülü sayısının azaldığını, sekunder kıl folliküllü sayısının arttığını gördük .
Samles of skin were taken from living, 5 to 9 months old, male Karacabey Merino sheep . 90 samples of skin were examined histo­ logically. The samples were fıxed in formalin-alcohol and % 10 formalin solution, the paraffln and frozen sections prepared (6-7 and 15-20 mik­ran). Sections were stained with Crossmann's triple stain for morphological features; Bielchowsky's silver stain for demonstrating the nerve fibers of lıair follicles, sebaceous and sweat glands; Gomori's reticulum fiber stain for reticulum Jibers; Pinkus' Orcein-Giemsa method for elastic fibers and Herxheimer's modified lipid stain method for lipid deposid. The results showed that, the skin of male Karacabey Merino lambs was basiculIy double layered that is called epidermis and demıis as in other strains. Dermis was studies in two parts due to the fibers and some special areas for the epidemı al origin adnexae. Demı is was more sensitive to aging when compared with epiderms. The numbers of primary follicles were decreasing as the secondary follicles were inerensing by the elapsed time.

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesinde Aytekin Özer'in danışmanlığında Nesrin Özfiliz tarafından yazılan "Karacabey merinos koyunlarında deri ve kıl follikülleri üzerinde araştırmalar" adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Merinos koyunu, Deri ve kıl follikülleri, Merino lambs, Skin, Stmcture

Özfiliz, N. (1992). "Karacabey merinos koyunlannda deri ve K11 follikülleri üzerinde araştirmalar". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(1), 1-14.