1995

Bu araştırma; 1991-1992 yılında Bursa ekolojisinde yapılmıştır. Araştırmada bir önceki yıl nohut yetiştirilen alanda Saraybosna ekmeklik buğday çeşidinin (Triticum aestivum var. aestivum em. Tell.) değişik azot dozlarında verim komponentleri incelenmiştir. Denemede fosfor sabit tutulmuş (5 kg/da) ve altı azot dozu (0, 4, 8, 12, 16 ve 20) kullanılmıştır. Deneme sonuçlarında buğday veriminin uygulanan değişik azot dozlarından etkilenmediği belirlenmiştir. Ele alınan verim komponentlerinden m2’de başak sayısı, başak uzunluğu ve 1000 tane ağırlığının bazı azot dozlarından etkilendiği saptanmıştır. Buğday ile ekim nöbetine girecek bitki olarak ekolojiye uygun, ekonomik önemi olan baklagil bitkilerinin kullanılması, diğer faydaların yanında azotlu gübre kullanımını da azaltacaktır.
This study was conducted under ecological conditions of Bursa, in 1991-1992 In this study, the effecls of nitrogen fertilizer levels on yield and yield components of common wheat variety. Saraybosna (Triticum aestivum var. aestivum em. Tell.) vere examined on a field which was sown with chick-pea in previous year. Nitrogen fertilizers were applied at six levels (0, 4, 8, 12, 16 and 20 kg N/da) in two parts. In addition, a standart amount of phosphorus (5 kg P 0 /da) was also given to parcels. According to the results, nitrogen applications did not effect the grain yield. However, nitrogen fertilizer affected some yield components such as spike number per m2, spike length and 1000-seed weight. In respect of grain yield, the results indicate that soil nitrogen fixed by chick-pea had about equal effect with that of applied nitrogen. It seems that it will be useful include a leguminouse crop plant having economic importance and suitable for this experimental ecology into a wheat-legume cropping rotation. This rotation system prevents farmers to waste nıore nitrogen on wheat crop and it supplies some other benefits to soil.

Ekmeklik buğday, Azotlu gübre, Nohut, Ekim nöbeti, Verim ve verim komponentleri, Common wheat., Nitrogen fertilizer, Chick-pea, Rotation, Yield and yield components

Doğan, R. ve Yürür, N. (1995). “Nohut-buğday ekim nöbetinde Saraybosna ekmeklik buğday çeşidine (Triticum aestivum var. aestivum em. Tell.) uygulanan azotlu gübre miktarının belirlenmesi üzerinde bir araştırma”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(1), 109-122.