Kranial BT ile normal ventrikül boyutları

1989

Çalışmamızda nörolojik muayenesi ve BT bulguları normal olarak değerlendirilen ve çeşitli nedenlerle BT tetkiki istenen 165 olguda; frontal boynuz çapı (FBÇ), bifrontal çap (BFÇ) , Evans oranı (FBÇ/BFÇ = EO), üçüncü ve dördüncü ventrikülün en geniş transvers boyutlan ölçülerek yaş ve cins dağılımları incelendi ve literatürle karşılaştırıldı. Ortalama değeri 32.53 mm olan frontal boynuz çapının yaş farkı göstermediği ve genç erkeklerde genç kadınlara oranla daha geniş görülmekle birlikte yaşlılarda cins farklılığının bulunmadığı saptandı (p = 0.005). Ortalama bifrontal çap değeri 107.99 mm idi. Yaş farkı bulunmadı (p = 0.005). Her iki yaş grubunda da erkeklerde daha geniş olduğu görüldü (p = 0.005). Evans oranı ortalama değeri 0.297 olarak bulundu. Yaş ve cins farkı saptanmadı (p = 0.005). Üçüncü ventrikülün en geniş transvers boyutu ortalama 4.43 mm olarak ölçüldü. Yaşlılarda ve erkeklerde geniş olduğu görüldü (p = 0.005). Dördüncü ventrikülün en geniş transvers boyutu ortalama 12.11 mm idi. Yaş ve cins farkı saptanmadı (p = 0.005).
In this study, cranial CT of the 165 cases that have nomıal neurologic and CT findings were examined. We measured frontal hom diameter (FHD), bifrontal diameter (BFD ), Evans ratio (ER = FHD/BFD ), maximum transvers diameter of third and fourth ventricules and examined age, sex distribution of this parameters. We reviewed literature and compared with our findings.

Bu çalışma, Xl. Ulusal Türk Radyoloji Kongresi'nde bildiri olarak sunulmuştur.

Kranial BT, Normal ventrikül boyutlar, Normal ventricular dimensions, Cranial CT

Odacılar, İ. vd. (1989). ''Kranial BT ile normal ventrikül boyutları''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 16(3), 461-465.