1975

Bursa Üniversitesi

Trakea hasarı olan 14 hastada cerrahi girişim sırasında, vantilasyon ve yeterli oksijenlenmenin temini en büyük sorun olmuştur. Ameliyat öncesinde yapılan bronkoskopi sırasında larinks ödemi gelişeceğinden ameliyata hazır bulunmak gerekmektedir. Ameliyat sırasında, yüksek oksijen yüzdesi ile kontrollu vantilasyon ve sodyum bikarbonatın verilmesi aritmileri önlemektedir. Ameliyat sonrası anastomozun altından yapılan küçük, yardımcı bir trakeostomi; vantilasyonda, sekresyonun aspirasyonunda yararlı olmaktadır.
In 14 patients who had tracheal damage, ventilation and to obtain adequate oxygenation were mainly problems during surgical procedures. The anesthesiologist and surgeon shoulo be prepared for the operation after bronchoscopic examination because of the laryngeal edema which will be due to. During operation, controlled ventilation with high oxygen concentration and administration of NaHco3 prevented cardiac arrhythmias. After the operation, small tracheostomy which would be performed und er the anastomosis will be helpful to obtain sufficent ventilation and aspiration of the tracheal mucus.

Bu çalışma, 1974 yılında Ankara[Türkiye]'da düzenlenen 10. Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kongresi'nde bildiri olarak sunulmuştur.

Solunum reanimasyonu, Trakea hasarları, Respiratory reanimation, Tracheal injuries

Özyurt, G. (1975). "Solunum reanimasyonu sonucu oluşan trakea hasarlarının düzeltilmesinde anesteziyoloğun karşılaştığı sorunlar". Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 2(2), 99-107.