Ekzemalı köpeklerde dexamethasone ile sağaltım çalişmaları

1992

Bu çalışmada uzun etkili bir glukokortikoid olan Dexamethasone'un ekzamalı köpekler üzerindeki sağaltıcı etkisi araştırılmıştır. Ekzematöz deri lezyonu olan toplam 30 köpeğe .M. ve S.C. yolla 0.15-2 cc. dozda ilaç uygulanmış ve 20 köpekte ilk dozdan, 10 köpekte 1 Jıafta sonra uygulanan ikinci dozdan sonra lezyonlarda gerileme gözlenmiştir. Sonuç olarak sağaltımı güç bir hastalık olan ekzemanm dexametha sona olumlu yanıt verdigi ve hastalığa kesin ve pratik bir çözüm getirildiği gözlenmiş
In this research, the therapeutic effects of Dexametlıas01ıe, a long acting glucocorticoid, on tlıe dogs with eczema was studied. A total qf 30 dogs with eczema, received Dexamethasone 0.25-2 cc. by IM and SC routes. Skil lesions slıowed Jıealihg in 20 dogs after the first injection and in 10 dogs after tlıe second injection. As a result it was concluded that examethasone can produce a good response in this resisiant skin disease and it may resolve also tlıe chronic type of eczema" practically.

Eczema, Dogs, Dexamethasone, Ekzemalı köpekler, Dexamethasone

Aytuğ, N. (1992). "Ekzemalı köpeklerde dexamethasone ile sağaltım çalişmaları" Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(2),39-42.