2023-09-29

Bölükbaş, Merve Gezen

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu çalışmanın amacı, düzenli egzersize katılım sağlayan ve sağlamayan otizm spektrum bozukluğu olan adölesanlar ile düzenli egzersize katılım sağlayan ve sağlamayan normal sağlıklı adölesanların bağırsak mikrobiyotası çeşitliliğini ve mikrobiyota-bağırsak-beyin ekseni üzerinde rol oynayan bazı parametrelerini karşılaştırmaktır. Çalışmaya, otizm spektrum bozukluğu olan adölesanlar (n=14), sporcu otizm spektrum bozukluğu olan adölesanlar (n=14), sağlıklı adölesanlar (n=14), sporcu sağlıklı adölesanlar (n=14) olmak üzere dört gruptan toplamda 56 erkek gönüllü katılmıştır. Katılımcılara, Kişisel Bilgi Formu, Fiziksel Uygunluk Ölçümleri (Vücut Kompozisyonu, dikey sıçrama testi, durarak uzun atlama testi, mekik testi, sağlık topu fırlatma testi, denge testi, el kavrama kuvveti testi,otur-uzan-eriş testi, 6 dakikalık (dk) yürüme testi (6DYT)), Bouchard Three–Day Physical Activity Ölçeği, Gastrointestinal Semptomları Değerlendirme Ölçeği (GSDÖ) uygulanmıştır. Ayrıca otizm spektrum bozukluğu olan katılımcılara Tekrarlayıcı Davranışlar Ölçeği-Revize-Türkçe Versiyonu/TEDÖ-R-TV uygulanmıştır. Çalışmaya katılan tüm adölesanlardan, spotidrar ve gaita numunesi alınmıştır. Katılımcıların, spot idrar numunelerinde katekolominler vebazı aminoasitler ELISA yöntemi ile değerlendirilirken, gaita numunelerinde 16S rRNA (V3-V4) Next Generation Sekanslama analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonuçları incelendiğinde, düzenli egzersize katılım sağlayan otizm spektrum bozukluğu olan adölesanlarda; Leptotrichiaceae, Neisseriaceae, Megasphaera, Veillonella, Megamonas, Neisseria, Lactobacillus iners, Megasphaera_s_, Megamonas_s_,Prevotella melaninogenica, Veillonella_s_ ve Neisseria_s_ göreceli bolluğunun daha baskın olduğu tespit edilirken (p<0,05), düzenli egzersize katılım sağlamayan otizm spektrum bozukluğu olan adölesanlarda ise; Ruminococcaceae_Clostridium, Bifidobacterium_s_, Lactobacillus ruminis ve Closridiaceae_Clostridium_s daha baskın olduğu görülmüştür (p<0,05). Mikrobiyota-bağırsak-beyin ekseninde rol oyanayan parametreler incelendiğinde düzenli egzersize katılım sağlayan otizm spektrum bozukluğu olan adölesanlarda noradrenalin ve adrenalin katekolominlerinin daha yüksek oranda olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Sonuç olarak bu çalışmada, egzersize katılımın otizm spektrum bozukluğu olan adölesanlarda bağırsak mikrobiyal topluluk yapısının değişmesine katkıda bulunduğu söylenebilir. Egzersizin otizm spektrum bozukluğu olan adölesanlarda mikrobiyota-bağırsak-beyin ekseni üzerindeki etkisinin anlaşılabilmesi için daha birçok araştırmaya ihtiyaç vardır.
The aim of this study is to compare the intestinal microbiota diversity and some parameters that play a role in the microbiota-gut-brain axis in adolescents with autism spectrum disorder who do or do not participate in regular exercise, and normal healthy adolescents who do or do not participate in regular exercise. The study included adolescents with autism spectrum disorder (n=14), adolescents with autism spectrum disorder who were athletes (n=14), healthy adolescents (n=14), healthy adolescents who were athletes (n=14). A total of 56 male volunteers from four groups participated. Participants were given a Personal Information Form, Physical Fitness Measurements (Body Composition, vertical jump test, standing long jump test, shuttle test, medicine ball throwing test, balance test, hand grip strength test, sit-reach-reach test, 6-minute (min) walking test (6MWT), Bouchard Three-Day Physical Activity Scale, Gastrointestinal Symptoms Assessment Scale (GSDS) were applied. In addition, Repetitive Behavior Scale-Revised-Turkish Version/TEDÖ-R-TV was administered to participants with autism spectrum disorder. Spot urine and stool samples were taken from all adolescents participating in the study. While catecholamines and some amino acids were evaluated by ELISA method in the spot urine samples of the participants, 16S rRNA (V3-V4) Next Generation Sequencing analysis was performed in the stool samples. When the results of the study were examined, it was seen that in adolescents with autism spectrum disorder who participated in regular exercise; Leptotrichiaceae, Neisseriaceae, Megasphaera, Veillonella, Megamonas, Neisseria, Lactobacillus iners, Megasphaera_s_, Megamonas_s_, Prevotella melaninogenica, Veillonella_s_ and Neisseria_s_ were found to be more dominant (p<0.05), whereas in adolescents with autism spectrum disorder who do not participate in regular exercise; Ruminococcaceae_Clostridium, Bifidobacterium_s_, Lactobacillus ruminis and Closridiaceae_Clostridium_s were found to be more dominant (p<0.05). When the parameters that play a role in the microbiota-gut-brain axis were examined, it was determined that noradrenaline and adrenaline catecholamines were at higher levels in adolescents with autism spectrum disorder who participated in regular exercise (p<0.05). As a result of, this study, it can be said that participation in exercise contributes to the change in the intestinal microbial community structure in adolescents with autism spectrum disorder. More research is needed to understand the effect of exercise on the microbiota-gut-brain axis in adolescents with autism spectrum disorder.

Otizm spektrum bozukluğu, Bağırsak mikrobiyotası, Bağırsak-beyin ekseni, Egzersiz, Fiziksel uygunluk, Autism spectrum disorder, Gut microbiota, Gut-brain axis, Exercise, Physical fitness

Bölükbaş, M. G. (2023). Düzenli egzersize katılan otizm spektrum bozukluğu olan adölesanların bağırsak mikrobiyotasının incelenmesi. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.