Kamulaştırmada, tarımsal arazilerin kıymet takdiri

1985

Kamulaştırma bir taşınmazın, sahibinin rızası alınmadan, bir bedel ödenerek, kamu yararına elinden alınmasıdır. Kamulaştırma, tarım işletmesinin tamamı için olacağı gibi, bir bölümü için veya işletme arazisi üzerinde irtifak hakkı kurulması şeklinde de olabilmektedir. Kamulaştırma, yasalarla düzenlenmiştir. Kamulaştırma işleminde, yapılacak kıymet takdirlerinde uygulanacak yol ve yöntemlerin tüm detayıyla yasalarda bulunması beklenemez. Diğer yandan, kamulaştırma işlemine yaygın olarak konu olan tarımsal işletme ve arazilerin kıymet takdiri işlemi, özel birtakım güçlükler taşımaktadır. Kabul edilebilir bir takdir işlemi için yasaların iyi bilinmesi, takdir konusunda gerekli teorik bilgiye sahip olma yanında belirli bir deneyi me de sahip olmak gerekmektedir. Bu makalede, yasaların ışığında, tarımsal işletme ve arazilerin kıymet takdirinde izlenmesi gereken yol kısaca tartışılmağa çalışılmıştır.
Condemnation is the process of taking private property for public use under the right of eminent domain, with paying compensation. Condemnation process is involved taking entire farm, one part of the farm or easement on the property. Condemnation cases are regulated by legislations. It can not be expected that a legislation must include rules and methods to determine of compensation in detail. On the other hand, appraisal of farm and farmland value is complicated. Theoritical approachs and legislations must be known in detail besides having a good experience to make reasonable and acceptable appraisal. In this paper, the way of farm appraisal was briefly discussed in the light of legislations.

Kamulaştırma, Taşınmaz, Yasalar, Tarımsal arazi kıymet takdiri, Condemnation, Private property, Legislations, Farm appraisal

Rehber, E. (1985). “Kamulaştırmada, tarımsal arazilerin kıymet takdiri”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(1), 1-7.