Kaynak kullanımında etkinlik açısından çevre kirlenmesi ve kirlenme vergisi

1994

Ekonomik açıdan çevre kirlenmesi kaynak kullanımında etkinsizliğe ve toplumsal refahta azalmaya neden olan bir olgudur. Bu olumsuz etkinin giderilebilmesi kil bir kaynak olan çevre kapasitesinin etkin kullanımı ile olanaklıdır. Çevre kapasitesinin etkin kullanımını sağlayacak bir araç olarak kirlenme vergileri önerilmektedir. Ancak kirlenme vergisinin etkinlik sağlayıcı bir biçimde kullanımı uygulamada bazı güçlükleri içermektedir. Bu güçlükler nedeniyle kirlenme vergisi düzeyinin standartlara göre belirlenmesi önerilmektedir.
Economically, environmental pollution is a fact that cause loss in the social welfare and effectiveness in using sources.This negative effect is avoided by using effective environmental capacity which is scarce sources. Pollution tax which means to provide environmental capacity using effectively is proposed. But in practice using pollution tax effectively implicates some difficulties. For this reason, it is proposed that level of pollution tax nıust he determined according to the standards.

Kaynak kullanımı, Etkinlik, Çevre kirlenmesi, Kirlenme vergisi, Resource usage, Environmental pollution, Activity, Pollution tax

Ertürk, H. (1994). ''Kaynak kullanımında etkinlik açısından çevre kirlenmesi ve kirlenme vergisi''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(1), 187-196.