1996-04-12

Bu çalışmada tarafımdan Türkçeye uyarlanan Louisville BCL-Davranış Ölçeği ile SBC Okul Davranış Ölçeği , normal zekalı olup davranışsal ve emosyonel bozukluk gösteren çocukların ailelerine ve öğretmenlerine uygulanmıştır. Toplam 75 denek örneklem grubunu teşkil etmiştir. Çalışmada öğretmen değerlendirmeli davranış ölçeği ile anne değerlendirmeli davranış ölçekleri arasında; SD- Okula uyumsuzluk, AGG- Saldırganlık, TD- Toplam patoloji alt ölçekleri arasında anlamlı seviyede bir korelasyon bulunmuştur. Sonuç olarak bazı alt ölçekler arası korelasyon bulunmama nedenini; ölçeğin sadece Türkçe uyarlamasının inandığı bir ön çalışma olması, örneklem grubunun yaş gruplarına göre frekansının az olması, öğretmen ve annenin görüş ayrılıklarının, çocukların daha çok duruma bağlı davranışlarını ya da öğretmen veya anne tarafından yapılan suçlamaları neden olarak gösterebiliriz.
In this study the Turkish adaptation of Louisville Behaviour Checklist and School Behaviour Checklist has been applied to the mothers of emotional and behaviorally disordered children and their teachers. The total number of subjects is 75. The carrefatian ratio between subscales of L.B.C.L. and SB. CL. has been found to be significant. Subscales are SD-Deficiency of school adjustment; A GG-Aggression; TD-Total pathology. As a result, the reasons why the correlation ratios between some subscales have been found insignificant are as follows: The project is part of a pilot program where the Turkish adaptation of the scales is applied. The number of subjects per age group is insufficient. The mothers' and the teachers' points of view are different. The children may respond situationally, furthermore, the statements of teachers and mothers may sometimes be accusational.

Bu çalışma, 1990 tarihinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde düzenlenen VI. Ulusal Psikoloji Kongresi'nde bildiri olarak sunulmuştur.

Davranışsal-emosyonel bozukluk gösteren çocuklar, Louisville davranış ve okul davranış ölçeği, Anneler-öğretmenler, Emotionally behavioural disordered children, Mothers-teachers, Louisville behaviour check list-school behaviour check list

Yurtbay, T. (1996). ''Davranışsal ve emosyonel bozukluk gösteren çocukların annelerine ve öğretmenlerine uygulanan Louisville ölçeklerinden elde edilen bulguların karşılaştırılması''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 23(1-2-3), 59-63.