2014-04-30

Effect of Sacchoromyces cerevisiae live yeast culture on growth performance, haematological and biochemical indices of rabbits was studied with 6-7 weeks old New Zealand white rabbits. Thirty male rabbits were divided equally into 3 groups; I.control group (basal diet), II.group (added S. cerevisiae, 2 g/kg diet) and III.group (added S. cerevisiae, 4 g/kg diet). Blood samples were obtained via ear venipuncture on the 85th day of feeding yeast of rabbits. No significant difference was observed in blood composition and growth performance by S. cerevisiae. Leukocyte, haematocrit and haemoglobin concentration slightly increased while serum cholesterol slightly decreased by S. cerevisiae (p>0.05). However, monocyte count (p<0.05) increased in groups fed 2 g/kg and 4g/kg S. cerevisiae. Yeast culture has a positive effect on immune system. Increased monocyte value by S. cerevisiae is beneficial in improving the immunity. On the other hand, other parameters of natural and induced immune system may be expressed to determine. So, more studies would be necessary to elucidate the effects of supplementing yeast on immunity and determine the optimum dietary concentration in animals.
Bu çalışmada, 6-7 haftalık yaştaki Yeni Zellanda Beyaz tavşanlarında Saccharomyces cerevisiae canlı maya kültürünün büyüme performansı, hematolojik ve biyokimyasal parametreleri üzerine etkileri araştırıldı. Bu amaçla, 30 erkek tavşan 3 gruba ayrıldı. I. Grup; standart tavşan diyeti ile beslenen kontrol grubu, II. Grup; yemlerine 2 g/kg dozda S. cerevisiae ilave edilmiş maya grubu, III. Grup ise yemlerine 4 g/kg dozda S. cerevisiae ilave edilmiş maya grubudur. Maya ile beslemenin 85. gününde tavşanların kulak yeninden kan örnekleri alındı. S. cerevisiae’nın kan parametreleri ve büyüme performansı üzerine istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunamadı. Ancak lökosit sayısı, hematokrit değeri ve hemoglobin konsantrasyonu açısından anlamlı olmasa da bir artış ve serum kolesterol seviyesinde de bir düşüş saptandı (p>0.05). Bununla beraber 2 g/kg ve 4g/kg S. cerevisiae ile beslenen gruplarda monosit sayısı açısından anlamlı bir artış saptandı (p<0.05). Mayanın immun sistem üzerine pozitif bir etkisi sözkonusudur. S. cerevisiae tarafından artan monosit değerinin bağışıklığı güçlendirici etkisi bulunmaktadır. Öte yandan doğal bağışıklık ve sonradan kazanılmış bağışıklık sistemiyle ilgili diğer parametrelerin de değerlendirilmesi yapılabilir. Bu nedenle hayvanlarda en iyi diyet konsantrasyonunu ve bağışıklık üzerinde maya ilavesinin etkisini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Rabbits, Tavşan, Yeast culture, Blood composition, Growth performance, Maya kültürü, Kan parametreleri, Büyüme performansı

Seyidoğlu, N. vd. (2013). "Effect of yeast culture on growth performance, haematological and biochemical ındices of new zealand white rabbits". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 32 (2),11-17.