2001

Özgüven, Nurşen

Bu araştırma, toprağa artan miktarlarda uygulanan çinkonun mısır bitkisinin verim ve çinko alımı üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla serada, Bursa ilinde 40 farklı yerden alınmış topraklar üzerinde mısır bitkisi yetiştirilmiştir. Denemede topraklara çinko 0, 2.5, 5 ve 10 ppm düzeylerinde ZnSO4 .7H2O şeklinde uygulanmış ve bitkinin kuru madde miktarı, çinko içeriği ve topraktan kaldırdığı çinko miktarı belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre araştırma konusu topraklara farklı düzeylerde uygulanan çinkonun etkisiyle mısır bitkisinin kuru madde miktarı, çinko içeriği ve topraktan kaldırılan çinko miktarında sağlanan artışlar istatistiki olarak % 1 düzeyinde önemli bulunmuştur. 10 ppm çinko uygulaması ile mısır bitkisinin kuru madde miktarı kontrole oranla ortalama % 37, çinko içeriği % 51 ve topraktan kaldırılan çinko miktarı % 110 oranında artmıştır.
The object of this study was to evaluated the effect of increasing amount of zinc on the yield and zinc uptake of corn plant. For this purpose, the research was carried out under greenhouse condition by growing corn plant in 40 soils collected from Bursa region. In the experiment, the zinc were applied at the amount of 0, 2.5, 5 and 10 ppm Zn levels as ZnSO4. 7H2O. Dry matter yield, zinc content and zinc uptake from soil of corn plant were evaluated in the experiment. Based on the results obtained, effect of increasing amount of zinc was to be statistically significant at 1 % level on the dry matter yield, zinc content and zinc uptake from soil of corn plant. It was observed that 10 ppm Zn treatments increased dry matter yield, zinc content and zinc uptake from soil with the levels % 37, % 51 and % 110 respectively.

Çinko, Mısır, Verim, Zinc, Corn, Yield

Özgüven, N. ve Katkat, A. V. (2001). "Artan miktarlarda uygulanan çinkonun mısır bitkisinin verim ve çinko alımı üzerine etkisi". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(2), 85-97.