1991

Bu randomize kontrollu çalışma topikal NSAİİ 'ların el OA'da ağrı, tutukluk, kavrama gücünde azalma gibi semptomlar düzelmesinde etkisini araştırmak amacıyla yapıldı. 72 hasta çalışmaya alındı. 22 hasta Diclofenac Na-gel (1.16% Diclofenac diethylammonium) ile günde iki kez, 17 hasta Naproxen-gel (100 mg!g), 17 hasta Etofenamate-gel (50 mglg), 15 hasta placebo krem ile tedavi edildi. Sonuç olarak topikal NSAİİ ile OA semptomlarında düzelme olduğu ancak bu istatistiksel anlamlı düzelmenin plasebo uygulamasına göre anlamlı olmadığı görüldü.
This randomized, controlled study was undertaken to evaluate the efficacy and safety or treatment with topical NSAIDs for 3 week in relieving symptoms such as pain, stiffness and grip strength of OA hand. A total of 72 out-patients entered into the study. 22 patients (mean age 50.5 + 11.2) were treated with Diclofenac Na-gel (1.16 % Diclofenac diethylammonium) twice daily, 18 patients (mean age 64.5 + 18.4) with Naproxen-gel (100 mglg), 17 patients (mean age 54.5 + 8.6) with Etofenamate-gel (50 mglg), 15 patients (mean age 64.5 + 11.6) with placebo elearn (without any active substance). None of the patients dropped out. In conclusion, some topical NSAIDs (Diclofenak Na, Naproxen, Etofenamat) may have improved the symptoms of OA. But this improvement was not superior to placebo elearn statistically significantly in a short period of time.

Bu çalışma, 15-17 Kasım tarihlerinde Madrid[İspanya]'da düzenlenen V. Congreso de Rheumatologie De Los Paises Mediterraneos'da bildiri olarak sunulmuştur.

Topikal non-steroidal antiinflamatuvar ilaçlar, Osteoartritik (OA) el ağrısı, Topical non-steroidal anti-inflammatory drugs, Osteoarthritic (OA) hand pain

Yurtkuran, M. (1991). ''Topikal non-steroidal antiinflamatuvar ilaçların (NSAİİ) osteoartritik (OA) el ağrısına etkisi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 18(2), 261-268.