2019-04-09

Tosun, Cenk

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu makalede üç farklı malzeme kombinasyonu için üç farklı radyal yükün uygulandığı radyal bilyalı rulmanların yuvarlanma yüzeylerindeki toplam lokal ezilme miktarları ve boyutsuz film parametreleri hesaplanmış ve karşılaştırılmıştır. İncelenen yük sahasında herhangi bir malzeme kombinasyonu için radyal yük iki kat arttırıldığında toplam ezilme miktarları yaklaşık %58 artmıştır. Aynı yük için malzeme kombinasyonlarını karşılaştırdığımızda, yükün değerinden bağımsız olarak, tamamen seramik olan yataktaki toplam ezilme miktarının hibrid seramik yatağınkine göre yaklaşık %15, tamamen çelik olanınkine göre %25 daha az olduğu bulunmuştur. Herhangi bir malzeme kombinasyonu için radyal yük iki kat arttırıldığında boyutsuz film parametresi yaklaşık % 5 azalmaktadır. Malzeme kombinasyonundan bağımsız olarak iç bilezik-bilya temasındaki film parametresi dış bilezik-bilya temasındakinden yaklaşık % 16 daha küçük bulunmuştur.
In this article, the total local compressions and the dimensionless film parameters of the rolling surfaces of radial ball bearings, in which three different radial loads are applied for three different material combinations, are calculated and compared. When the radial load was doubled for any material combination in the examined load area, the total local compressions increased by about 58%. When we compare material combinations for the same load, it was found that the total local compressions on the completely ceramic bearing, irrespective of the value of the load, were about 15% less than that of the hybrid ceramic bearing and 25% less than that of the completely steel bearing. When the radial load is doubled for any material combination, the dimensionless film parameter is reduced by about 5%. The film parameter in the inner ring-ball contact, regardless of material combination, was found to be about 16% smaller than that of the outer ring-ball contact.

Radyal bilyalı rulman, Toplam lokal ezilme miktarı, Boyutsuz film parametresi, Seramik yatak, Hibrid yatak, Radial ball bearing, Total local compression, Dimensionless film parameter, Ceramic bearing, Hybrid bearing

Karadere, G. ve Tosun, C. (2019). "Farklı malzeme kombinasyonlarına sahip radyal bilyalı rulmanların toplam lokal ezilme miktarları ve boyutsuz film parametrelerinin karşılaştırılması". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 24(2), 49-62.