1996-06-10

Sağır, Zekai

3 yaşındaki bir erkek çocukta tip 1 (vahşi virus) poliomyelit olgusu sunuldu. Ateşli akut flask paralizi ile başvuran olgunun daha önce hiçbir aşısının olmadığı öğrenildi. Beyin omurilik sıvısında pleositoz saptandı. Dışkı kültürlerinde tip 1 poliovirus (vahşi tip) üreyen ve serolojisinde tip 1 spesifik nötrolizan antikorlar saptanan olguya spinal bilateral poliomyelit tanısı konuldu. Paraliziler 6 ay sonra azalmaya başladı ancak tam düzelmedi. Poliomyelit bölgemizde hâlâ sporadik olgular şeklinde görülebilmektedir. Bu nedenle aşılama programlarının tüm toplumu kapsayacak şekilde devam ettirilmesi gerekmektedir.
In this paper, we have reported a case of type 1 (wild virus) poliomyelitis in a non-vaccinated child. He is a three-year-old boy who has been admitted to the hospital because of fever and acute bilateral flask paralysis of the tower extremities. Cerebrospinal fluid findings have revealed pleocytosis. Fecal cultures and serologic tesis have confirmed type 1 poliovirus (wild type) infection. Spinal bilateral poliomyelitis has been diagnosed. Six months later, the paralysis has decreased gradually, but not completely recovered. lt is concluded that poliomyelitis may be seen sporadically and the vaccination programs should be continued widely.

Sinir sistemi, Paralizi, Poliovirus, Nervous system, Paralysis

Hacımustafaoğlu, M. vd. (1996). ''3 yaşında bir çocukta atipik bilateral tutulumlu paralitik spinal poliomyelit tip 1 (vaka sunumu)''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 23(1-2-3), 111-114.