Newcastle hastalığı virulans- hastalık şekilleri- teşhis ve hastalıkla savaş

1981

Newcastle disease viruses isolated from different cases uary in virulans. Three standart technigues are used to determine the virulans of Newcastle disease virus isolates. These are mean death time, intracerebral pathogenicity index and intravenous pathogenicity index, using embryos or baby chicks. Velogenic strains were iso lated from the epidemics. Some mesogenic and lentogenic strains may also result in forms of Newcastle disease. An affective immune response against the disease should protect the chickens against death, elinical signs and drop in egg production. The vaccines used should contain 10 7.0 EID/ 50 per dose at least . The vaccination programs suggested and the importance of the hijiyen in protection of the chicken flocks were discussed.
Çeşitli Newcaslle hastalığı olaylarından izole edilen Newcastle virusları değişik virulans gösterirler. Virüs izolelerinin virulansını saptamada üç standart teknik uygulanır. Bunlar ortalama ölüm zamanı, İntraserebral patojenite indeksi ve intravenöz patojenite indeksidir. Testler imbriyolu yumurtada ve günlük civcivlerde yapılır. Newcastle epidemilerinden velojenik suşlar izole edilmiştir. Bazı, mesojenik suşlar ve lentojenik suşlar da hastalık oluşturabilir. Hastalığa karşı etkili bir bağışıklık tavukları ölüm, klinik semptomlar ve yumurta verim düşüklüğüne karşı korumalıdır. Newcastle aşılarının her dozda en az 10 7.0 EID 5 0 içermesi gerekir. Önerilen aşılama programları ve tavuk sürülerinin hastalıktan korunmasında hijiyenin önemi üzerinde durulmuştur.

Newcastle disease, Diagnosis and control, Newcastle hastalığı, Virulans, Hastalık şekilleri, Teşhis ve hastalıkla savaş

Minbay, A. (1981). "Newcastle hastalığı virulans- hastalık şekilleri- teşhis ve hastalıkla savaş". Bursa Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 1(1), 51-61.