Bu araştırma, değişik azotlu gübrelerin ve azot dozlarının, Perla çeşidi şeker pancarının kök verimine olan etkilerini belirlemek amacıyla, U. Ü. Ziraat Fakültesinin Görükle'deki araştırma ve uygulama merkezinde 1991 yılında yürütülmüştür. Tarla denemesi tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuş ve ekimden önce bütün parsellere 10 kg P2 O5/da hesabıyla triple süperfosfat, 10 kg K2O/da hesabıyla potasyum sülfat gübreleri uygulanmıştır. Dört azotlu gübre (amonyum sülfat, % 21 N; amonyum nitrat, % 26 N; üre, % 46 N; Kompoze (25:5:0)) iki farklı zamanda ve dört ayrı dozda (0, 14, 18 ve 22 kg N/da) verilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, şeker pancarının kök verimi üzerine değişik azotlu gübreler arasında, istatistiksel bir farklılığın olmadığı saptanmıştır. Şeker pancarının kök verimi üzerinde de en etkili azot dozlarının 14 kg N/da ve 18 kg N/da olduğu belirlenmiştir.
The aim of this research was to determine the effects of various nitrogen sources and different nitrogen and different nitrogen levels on the root yield of sugarbeet cv. Perla. For this purpose a field trial was conducted at the Experimental Farm of Agricultural Faculty of Uludağ University in Görükle in 1991. The field experiment was established in randomized block design with three replications. Before sowing, 10 kg P2O5/da (triple superphosphate), 10 kg K2O/da (potassiunm sulphate) were applied as base fertizers to each of the plots. Four different nitrogen fertilizers ( amoniunm nitrate, 26 N %; amonium sulphate, 21 N %; Urea 46 %; Compound fertilizer (25:5:0)) were applied to the plots at four levels (0, 14, 18 and 22 kg N/da) at two stage. The results of experiment showed that, there were no statistically significant differences in root yields of sugerbeet among the nitrogen fertilizers applied. It was found that the most effective nitrogen doses on the root yield of the sugarbeet were 14 kg N/da and 18 kg N/da.

Şeker pancarı, Azotlu gübreleme, Sugarbeet, Nitragen fertilization

Başar, H. vd. (1993). "Şeker pancarının kök verimi üzerine değişik azotlu gübrelerin ve azot dozlarının etkisi üzerinde bir araştırma". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1), 99-107.