Fitne döneminde İbn Sebe’nin rolü hakkında değerlendirme

1994

Hüseyn, Taha

Tarihçiler, Hz. Osman döneminde meydana gelen fitne olaylarından bahseder iken, Hz. Osman’ın öldürülmesinden sonra Hz. Ali’nin, Hz. Talha, Hz. Zübeyr ve Hz. Aişe’yi karşılamak niyetiyle Medine’den çıkmasından önceki dönemde ve yine Hz. Ali’nin sulh niyetiyle Hz. Talha, Hz. Zübeyr ve Hz. Aişe’ye doğru sefer düzenlemesi esnasında İbn Sevdâ’dan ve Sebîierden çokça bahsetmektedirler. Yine tarihçiler Sebeîlerin, Hz. Ali ve ashabının gafleti anında savaşı başlatmak niyetiyle görüşmeler yaptıkları ve Basra yakınlarında karşı karşıya gelen iki orduyu ansızın savaşa tutuşturduklarını ve Müslümanları büyük bir tehlikeye düşürdüklerini iddia ederler. Ancak aynı tarihçilerin, Sıffin savaşını naklederken Sebeîyye’den bahsetmeyi unutmaları, veya ihmal etmeleri gerçekten gariptir.

Bu çalışma, Tâhâ Hüseyn’in el-Fitnetü’l-Kübrâ (I-II, ?, Tarihsiz), isimli eserinin II. cildinin (Ali ve Benûhu) 91-94 sahifderi arasında bulunan 24. kısımdır. Yukarıdaki başlık asıl metinde, olmamakla birlikte, konunun muhtevası göz önünde bulundurularak tarafımızdan konulmuştur.

Medine, Sıffin savaşı, Sebeiyye, İbn Sevdâ, Hz. Osman

Taha, H. (1994). "Fitne döneminde İbn Sebe’nin rolü hakkında değerlendirme". çev. Adem Apak. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 6(6), 421-424.